Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten gaan vaak ongezond een operatie in

Ongeveer veertig procent van de volwassen patiënten die een operatie ondergaat, heeft twee of meer leefstijlrisicofactoren, zoals overgewicht, roken of overmatig alcoholgebruik. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum. Deze gezondheidsfactoren kunnen leiden tot complicaties tijdens de ingreep en tot vertraagd herstel.
Patiënten gaan vaak ongezond een operatie in

Patiënten met leefstijlrisicofactoren vallen, volgens de onderzoekers Christa Boer en Willie Scharwächter van het VU medisch centrum, tussen de wal en het schip. Door gebrek aan tijd en geld bestaan er nauwelijks mogelijkheden om de patiënt te ondersteunen bij het verbeteren van de gezondheid voor de operatie. De onderzoekers pleiten daarom voor meer begeleiding en preventie. Zorgverzekeraars zouden hiervoor budget beschikbaar moeten stellen.

Ongezonde leefstijl

De afdeling anesthesiologie van VUmc doet al enige tijd onderzoek naar het voorkomen van gezondheidsrisico’s bij te opereren patiënten binnen het project ‘Gezond Opereren’. Het project beoogt tijdens en na de operatie de risico’s terug te dringen die het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl.

Overgewicht

Bij 1228 volwassen patiënten die de anesthesioloog voor een preoperatieve risicoscreening bezochten, is onderzocht of zij last hebben van overgewicht, hoge bloeddruk en/of diabetes en of zij roken en overmatig alcohol en/of drugs gebruiken. Daarnaast werd geëvalueerd of patiënten voldoende lichamelijk actief zijn. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de patiënten geen weet heeft van het eigen overgewicht en de te hoge bloeddruk.

Voorlichting

De onderzoekers pleiten daarom voor meer preventieve maatregelen in de vorm van voorlichting en het begeleiden van patiënten voorafgaand aan de ingreep. Scharwächter: “Een operatieve ingreep kan een belangrijke motivator zijn voor het starten met een gezonde leefstijl. Het terugdringen van de risico’s kan tevens gunstige gevolgen hebben op het beloop van de operatie en de gezondheid van de patiënt op langere termijn. Zo kan het stoppen met roken een paar weken voor de ingreep de conditie al aanmerkelijk verbeteren. Het mes snijdt zo aan twee kanten: enerzijds kunnen de operatierisico’s en de opnameduur worden teruggebracht en anderzijds biedt het de patiënt kans op gezondheidswinst op langere termijn.”

Preventie

Het is helaas de vraag of er in de nabije toekomst geld beschikbaar wordt gesteld om patiënten te kunnen begeleiden in het verbeteren van hun gezondheid. Scharwächter is om die reden begonnen om meer belangstelling voor preventie te genereren bij zowel zorgverzekeraars als andere subsidieverstrekkers. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Burger moet breken met ongezond gedrag’

Specialisten zien niks in hogere premie voor ongezonden mensen

Gezondheidszorg in top-3 iPad-gebruikers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.