Patiënten verblijven te lang in curatieve ggz’

De keten van ggz-zorg is nog niet overal goed op orde. Patiënten verblijven te lang in de Zvw, de medisch noodzakelijk curatieve ggz, doordat de ambulantisering in veel regio’s nog niet genoeg is opgebouwd. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in een rapport.
Loep-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het Zorginstituut nam het verblijf van volwassen ggz-patiënten, dat onder de Zorgverzekeringswet valt, onder de loep. Het gaat daarbij om het verblijf van mensen die opgenomen worden omdat het ‘medisch noodzakelijk is in verband met de geneeskundige zorg’, schrijft het instituut.

Een van de conclusies die het Zorginstituut in het rapport trekt is dat patiënten in veel gevallen langer in een instelling verblijven dan eigenlijk nodig is. Dat komt volgens het instituut door het ontbreken van vervolgvoorzieningen, een ggz-keten, op het moment dat de patiënt de behandeldoelen heeft behaald. Er is bijvoorbeeld geen geschikte huisvesting, dagbesteding of ambulante psychiatrische zorg.

3
345

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.