Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Patiëntenorganisaties vrezen ontslagen

Mark van Dorresteijn
Als het kabinet de bezuinigingen in de subsidies voor patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties (pgo) doorzet, vallen er ontslagen bij bijna alle belangengroeperingen. Deze noodkreet kwam gisteren in de Tweede Kamer van clubs als de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Platform VG (Koepelorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking).
Patiëntenorganisaties vrezen ontslagen

Deze organisaties hopen dat de Kamer hun zorgen deelt en de plannen van het kabinet kan tegenhouden. Minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vinden dat er best minder patiëntenorganisaties kunnen zijn, die efficiënter met elkaar kunnen samenwerken. De bewindsvrouwen willen de subsidies terugbrengen van 43 miljoen naar 25 miljoen euro in 2015.

Theekransjes

Het debat van gisteren over de korting op patiëntenorganisaties was aangevraagd door SP-Kamerlid Renske Leijten. “In een tijd waarin klanten steeds meer centraal zouden komen te staan, is het heel vreemd als je de 0,05 procent van het zorgbudget dat naar cliëntenorganisaties gaat halveert. Dit raakt vooral de middelgrote koepels. Eigenlijk raken de grote koepels hierdoor hun achterban kwijt en kun je die nu net zo goed ook afschaffen.” Leijten bereidt een motie voor tegen de bezuinigingen. “Het wordt nu voorgesteld alsof patiëntenorganisaties theekransjes zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Deze organisaties verbeteren de kwaliteit van zorg.”

80 cent

Ad Poppelaars van de CG-Raad heeft er wat op bedacht. “Wanneer de Nederlandse burger ongeveer 80 cent meer zorgpremie betaalt, is het gat in de financiering opgelost. Als u dit voor ons regelt, kunt u uw subsidie houden.”

‘Onmisbare derde partij’

Volgens de belangenorganisaties zijn de bezuinigingen in strijd met wat de minister eerder zei, toen ze een sterke patiëntenbeweging als onmisbare derde partij zag naast zorgaanbieders en verzekeraars. De organisaties kunnen bij deze partijen goede zorg afdwingen, maar door de bezuinigingen kunnen ze dat niet meer, vinden ze.

Ouderenbonden

Ook ouderenbonden als Unie KBO, ANBO en PCOB maken zich zorgen. De minister wil voor deze belangenclubs de subsidie helemaal stoppen. Ouderen met een specifieke aandoening moeten zich maar aansluiten bij een bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisatie. De ouderenbonden vinden dit geen optie: “Ouderen zijn namelijk niet ziek.” Door deze bezuiniging kunnen we niet meer het zelfstandige geluid van de oudere laten horen, aldus de ANBO. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

VWS zet bijl in subsidie voor patiëntenorganisaties

PGO-organisaties op de tocht

‘Laat verzekeraars meebetalen aan pgo-organisaties’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Hierboven staan twee ingangen naar artikelen:
  Zorgpersoneel vreest grote ontslagronde en
  Schippers ziet extra personeel in de zorg
  Meer hoef ik toch niet te zeggen: de zorg — en dat kost veel geld — is een zwalkend schip met incompetente leiding; ARME PATIENTEN

 2. Lees alle reacties
 3. Allicht; jarenlang maar gewoon meekabbelen en geen enkele moeite doen om zaken beter en vooral efficienter te laten verlopen. Dan wordt het een grote onwerkbare bult die bovendien goud kost en dan gooien de bestuurders er een hoop uit a) dat is gemakkelijk, dan hoeven ze niet na te denken (als dat al kunnen) en b) dan blijft zeker hun hoge salaris, voor weinig doen, gehandhaafd.
  EERDER WAKKER WORDEN WIL WEL EENS HELPEN

 4. Grappig om te zien en te lezen hoe “belangrijk” allerlei zichzelf respecterende instellingen en organisaties zich aanmeten. Iedereen vindt zichzelf het belangrijkste. met subsidieering van hen zijn gigantische bedragen gemoeid. Wie moet dat in de toekomst allemaal opbrengen.? Geen wonder dat dit land klaagt.!! Derhalve heb ik in zekere mate begrip voor de bezuinigingen….

 5. Ik werk bij VKS, de patientenorganisatie voor Volwassenen en Kinderen met Stofwisselingsziekten. Degenen die een realistisch beeld willen van wát een patientenorganisatie doet en waar zij haar geld aan uitgeeft, van harte uitnodigen om eens bij ons te komen kijken. Ons jaarverslag is binnenkort klaar en wordt dan op de website geplaatst

 6. Het gaat hier niet om de organisaties zelf maar om de mensen die zij door deze subsidie bij kunnen staan. Als de organisatie minder subsidie krijgen zal dit weer moeten worden opgehoest door de zorgvragers zelf. En daar vallen nu juist de grootste klappen al. Of bv de afschaffing van de juridische afdeling van de CG raad waardoor recht alleen nog maar recht is als je het zelf kan betalen……..

 7. Deze subsidie clubjes die verlengstukken zijn van diegene die enorme schade veroorzaken naar patienten. Voor het zwijgen van schade kregen deze clubjes van patientenorganisaties veel geld. De goede uitgezonderd. Duizenden zijn hierdoor overleden. Kijk waar het geld naartoe is gegaan. Wordt onderling verdeeld, corrupte bende is het en niet anders!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.