Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Per Saldo: rekenwerk VWS klopt niet

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Budgethoudersvereniging Per Saldo gaat donderdag 30 juni in een overleg met de Tweede Kamer aantonen dat de rekensommen van het ministerie van VWS over de bezuinigingen op het pgb niet kloppen.
Per Saldo: rekenwerk VWS klopt niet

Per Saldo-directeur Aline Saers wil voorafgaand aan het algemeen overleg met de vaste Kamercommissie van VWS nog niet zeggen welke rekenfouten het ministerie precies maakt.

Onjuiste aannames VWS

Wel wil ze kwijt dat ze gaat aantonen dat de ombuigingen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten zijn gebaseerd op onjuiste aannames. Zo stelt Veldhuijzen volgens Saers ten onrechte dat het omzetten van pgb-budgetten naar zorg in natura budgetneutraal zal zijn. “Dat is niet vol te houden, want de kosten liggen bij zorg in natura gemiddeld 41 procent hoger. VWS boekt nu ombuigingen in die straks niet gehaald zullen worden.”

Geen weerwoord Per Saldo

Ook de aanname dat 33 procent van de pgb-houders geen zorg in natura zal kiezen, is volgens Per Saldo niet waar. “Dat is minder”, stelt Saers. Dus zal ook de besparing lager uitvallen. Ze betreurt het dat het ministerie na afloop van het Kamerdebat achter gesloten deuren een technische bijeenkomst zal hebben met de vaste Kamercommissie voor VWS. Het ministerie zal daar reageren op Per Saldo en zijn eigen cijfers toelichten. “Ik weet niet wat VWS daar gaat roepen. Helaas hebben we geen gelegenheid voor weerwoord.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Pgb-debat gedomineerd door onzekerheid cijfers

Pgb-ondernemers buitenspel in AWBZ

Prominenten schrijven brief over pgb

Neem een abonnement!

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eerst moeten ze naar werkelijke uitgaven zorgloketten kijken ,er is heel veel verschil in budget in de zelfde uren 185uur 2.085 waarvan je 1.85 per gewerkt uur moet betalen van budget voor verzekering hulp per week 6.50 reisgeld,dan zit je overschot telaag voor min loon.
  Zuidhorn doet het zeer slecht
  Uwv werknemer ontslagen als hulp in de huishouding om dat er geen geld is,komt voor te verzekeren.wet mishandeling ouderen en zieken,graai cultuur
  maar niet de zorg die we nodig hebben.
  28euro scoot aan gem betalen,cak weet hier niets van.
  Regels zijn er om nageleeft te worden,maar niet in iedere gem is dat zo.Er dient meer controlle te komen op zorg uitgaven gemeente,
  Ze maken je zieker niet beter

 3. Het loont inderdaad de moeite om er scherp naar te kijken en de mythen van VWS te ontrafelen. Goed als U opnieuw kunt aantonen dat ze bij VWS niet kunnen rekenen.
  Huisartsen weten dat al jaren en de politiek zwijgt over deze prestaties van VWS.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.