Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Personeel meldt massaal misstanden Cordaan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Binnen een week zijn al meer dan tachtig meldingen binnengekomen bij het meldpunt voor misstanden van ouderen- en thuiszorgorganisatie Cordaan. Dat liet AT5 op 20 juni weten.
Personeel meldt massaal misstanden Cordaan

De site met het meldpunt is in het leven geroepen door de Abvakabo FNV. Vakbondsvrouw Lilian Marijnissen zegt bij de nieuwszender AT5 geschrokken te zijn van het grote aantal klachten.

Onderbezetting

“Wij wisten natuurlijk al dat het flink mis was bij Cordaan. We krijgen van onze leden signalen over onderbezetting, gebrek aan continuïteit door steeds meer flexibel werken, slechte leerlingenbegeleiding, leerlingen die als vaste kracht worden ingezet.” De site is gestart omdat de directie telkens ontkent dat er misstanden zijn, zo zegt Marijnissen. Bestuursvoorzitter Eelco Damen zei twee maanden geleden tegen AT5 dat problemen met werkdruk bekend zijn, maar dat verhalen over daadwerkelijke misstanden niet kloppen. Een dag daarna liet Cordaan weten niet te weten waar de onderbezetting precies speelt.

Inspectie

In een schriftelijke reactie op de meldingen liet Cordaan weten aan AT5 dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het orgaan is dat toezicht houdt op de kwaliteit van zorg. Dat medewerkers van harte welkom zijn om te komen praten met de raad van bestuur en dat hetzelfde geldt voor de vakbond. Dit laatste ‘geldt al zes maanden’. Marijnissen bevestigt een gesprek te hebben gehad met de raad van bestuur, maar zegt dat dit zeer teleurstellend is verlopen.

Camoufleren

De inspectie gelastte de Amsterdamse ouderen- en thuiszorgorganisatie half april om de misstanden zo snel mogelijk in kaart te brengen. Tijdens een aangekondigd inspectiebezoek ontstond consternatie toen een vijftigtal boze personeelsleden kwam demonstreren. Zij waren verontwaardigd omdat het bestuur de inspectie een rad voor ogen zou draaien. Er zouden extra mensen zijn ingezet om het personeelstekort te camoufleren.

Extra geld

Cordaan liet eind april nog weten 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen om de hoge werkdruk in de verpleeghuizen aan te pakken. Dit geld is bestemd om ongeveer veertig extra, goed opgeleide medewerkers aan te trekken. Door deze extra handen aan het bed moet in de piekuren meer tijd voor cliënten ontstaan. Cordaan zegt ook dat de raad van bestuur “naar aanleiding van de anonieme geluiden in de media” de verpleeghuizen “nog weer eens bezocht” heeft. Het bestuur zegt te hebben gesproken met veel medewerkers en leidinggevenden. “Daaruit is ons nog eens gebleken dat onze teams helaas weinig tijd voor cliënten hebben. En we weten allemaal: dat is niet alleen bij Cordaan zo, het is een landelijk beeld.” Andere vermeende misstanden zouden op onjuiste informatie berusten, zegt Cordaan. “Bij onze bezoeken aan de verpleeghuizen is ons gebleken dat de beweringen over niet douchen, niet naar buiten kunnen en het moeten dragen van incontinentieluiers onjuist zijn. Van een structureel beleid om mensen incontinent te maken, is geen sprake.”

Verdronken

Vorig jaar overleed een 77-jarige bewoner van verpleeghuis Slotervaart nadat hij aan de aandacht van het personeel was ontsnapt. De man verbleef op een gesloten afdeling. Twee dagen later bleek hij te zijn verdronken in een sloot naast het verpleeghuis. De raad van bestuur heeft inmiddels aangekondigd verpleeghuis Slotervaart binnen drie tot vijf jaar te sluiten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Personeel Cordaan biedt petitie over zorg aan

Cordaan nodigt vakbond uit na negatieve pers

IGZ positief over voortvarend Cordaan

Inspectie start onderzoek bij Cordaan

Eelco Damen van Cordaan reageert op kritiek

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Mijn man heeft vanaf 15 september tot 22 september op de “palliatieve unit”van verpleeghuis Slotervaart vertoefd.Het was voor hem, maar ook voor mij een nachtmerrie-achtige ervaring. Mijn man werd niet geïntroduceerd bij de andere bewoners, er werd alleen hulp geboden bij wassen en aankleden en daarna werd hij in een rolstoel geplaatst bij de televisie in zijn kamer. Hij kreeg een incontinentieluier aan zonder dat hij incontinent is. Het alarmsysteem was defect. Met bewoners werd door het personeel niet gesproken. Het was net een wassen beelden museum. Sommige mensen zaten daar al 15 tot 16 jaar. Het was een zogenaamde gemengde doelgroep, dus palliatief en somatisch door elkaar heen. Een meneer wilde niet meer en was maar in hongerstaking gegaan. Wanneer hij de verpleeghuisarts weer te spreken zou krijgen, was voor hem een raadsel.
  Ik, maar ook mijn man zijn geschokt over de het mensonterend beleid van verpleeghuis Slotervaart, dus Cordaan.
  Daarnaast is het personeel over het algemeen slecht opgeleid en zijn er te weinig krachten. Sommigen van het personeel maken een gedemotiveerde indruk.
  Ook het eten leek op gaarkeuken voedsel, maar dan uit de tweede wereldoorlog. Een bed kost €200,- per dag. Waar wordt in godsnaam het geld aan besteed? Niet aan de patiënten.
  Inspectie, maar ook de politiek ga nog een keer op bezoek bij verpleeghuis Slotervaart, maar dan als “patiënt”en hou dat 7 dagen vol. Uw leven zal veranderd zijn.
  Stop de marktwerking in de zorg. Stop het lijden van de mensen, die overgeleverd zijn aan dit soort instituties.
  Ik heb mijn man naar huis teruggenomen om een waardig levenseinde te kunnen bewerkstelligen, tenminste als de thuiszorg daar toe in staat is. Want inderdaad daar is het ook niet pluis. Opleiding is kwaliteit! Bezuinigen op goed geschoold en gemotiveerd personeel is het vermoorden van patiënten op een tergende wijze. Amnesty International: help!

 3. DEZE REACTIE IS VAN GERLICKE EN NIET VAN MIJ. MAAR GERLICKE (haar moede3r ligt bijna zeker in een verpleeghuis) SLAAT DE SPIJKER OP ZIJN KOP. ECHT RECHT UIT DE PRAKTIJK. VOORAL DE ZIN: Het blijkt steeds weer dat de Inspectie voor de Gezondheid op komt dagen als het te laat is, ook nog aangekondigd (je kunt tegenwoordig een Ir-, Drs- Dr en Prof-diploma kopen, maar door de slappe houding van het IGZ ook een EXCELLENT CERTIFICAAT. Wat zou ik die IGZ graag voltallig hun ontslag willen geven; als ik zo gefunctioneerd had, hadden ze mij buiten gedonderd
  En nu weer Gerlicke:
  Het blijkt steeds weer dat de inspectie op komt draven als het de souigaten uitloopt. Eerder niet. En dan komen ze nog eens aangekondigd ook. En stellen ze misstanden vast, dan wordt het o zo softy aangepakt. Op een manier die duidelijk maakt dat geen enkele zorgbobo iets te vrezen heeft van de inspectie. En de gebruikelijke strategie van de zorgbobo is om hier en daar wat toe te geven maar de meeste misstanden gewoon blijven ontkennen. Het zal voorlopig niet veranderen met dit kabinet dat nog steeds druk doende is om de zorggebruikers in handen van de zorgmaffia te spelen. Daar dient de marktwerking voor. Want wie de markt in handen heeft is de baas. En in de ouderenzorg hebben we het over de AWBZ, die is zo wat 23 miljard waard. En waar zulke bedragen omgaan, duikt vanzelf de crimineel op. Zakkenvullers en fraudeurs.

 4. Ben ex werknemer van Cordaan en heb persoonlijk gezien hoe slecht de zorg ,dat er geen aandacht is voor de client en wie te veel vraagt wordt afgesnauwt. Verzorgengen die zich willen inzetten voor de client kregen het zwaar te verduren van “leidinggevenden”die liever lui dan moe zijn. Het is waar dat leerlingen ingezet worden voor normale diensten als volledige kracht. Schandalig is het. Inspectie moet eens onaangekondigd de huizen bezoeken, en interview de bewoners eens zonder personeel erbij, die zijn doods bang om hun mond open te doen want dan krijgen ze letterlijk en figuurlijk een grote BEK terug zonder respect.

 5. En niet te vergeten de ontwikkelingen rond de zogenaamde rechten van de cliënt en de Algemene Leveringsvoorwaarden Zorg. Dat spul zit er aan te komen. En daarmee wordt de cliënt helemaal overgeleverd aan de marktpartijen. Je mag dan de leveringsvoorwaarden accepteren of niet. In het laatste geval zit je dan zonder zorg. Dat noemde Klink een verbetering van de positie van de cliënt. En de motivatie bij de nieuwe rechten voor de cliënt begint met:”Goede zorg begint met een goede relatie tussen de cliënt en zijn zorgverlener.Wij bieden u hiermee aan, mede namens de minister van Justitie, het
  programma “Zeven rechten voor de cliënt in de zorg: Investeren in de zorgrelatie”.
  Het zijn de gebruikelijke schone woorden die de buitenwereld moet doen geloven dat het in Nederland goed geregeld is. Als men in de praktijk kijkt is het meer een Bananenrepubliek. Want met de hierboven getoonde teksten wordt de cliënt helemaal afhankelijk van een relatie met de zorgaanbieder, en niet van rechten. De cliënt was nu ook helemaal afhankelijk van de machthebbers: de zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Had de cliënt klachten, kreeg hij nog slechtere zorg of werd de familie de toegang tot hun vader of moeder ontzegt. Voor dat laatste had je dus helemaal niets aan de universele rechten van de mens die inhoudt dat families recht hebben om samen te leven en niet gescheiden te worden. Daar trok de “zorgmaffia” zich niets van aan en die zal zich ook van alle nieuwe rechten en wetten niets aantrekken. Omdat ze nooit ergens voor gestraft worden. Sterker nog, ze worden alleen maar gestimuleerd om zo verder te doen. En sinds een tijd is de Nationale ombudsman ook toegetreden tot het overheidsimperium dat druk doende is om de gevestigde machtsverhoudingen te verstevigen. Dat wil zeggen: burgers hebben niets te vertellen. De macht blijft bij een elite groep die zich op die manier verrijken kan.

 6. Dat hoor ik nu al 7 jaar, dat het niet waar is wat wij zien en ruiken, namelijk dat ze te vaak incontinentieluiers gebruiken bij mensen die niet incontinent zijn. Hoe blind kun je zijn?
  Echt, zet die bestuurders eens een weekje in zo’n verpleeghuis, dan ervaren ze het aan den lijve. En dan zul je zien dat ze het geloven. Ze vergeten het nooit meer.

 7. Wat ik lees, is gewoon waar! Onderbezetting, te weinig ( lees géén) tijd voor lln. begeleiding, lln. inzetten als zelfstandige vaste kracht, aangekondigde bezoeken van de IGZ(voordeel is dan wel, dat er behoorlijk gepoetst wordt!)Het is wat gebeurt in vrijwel alle NEDERLANSE INSTELLINGEN!En niet alleen in Cordaan of slotervaart, hoewel natuurlijk wel de ene of de andere instelling erger is.

 8. Het blijkt steeds weer dat de inspectie op komt draven als het de souigaten uitloopt. Eerder niet. En dan komen ze nog eens aangekondigd ook. En stellen ze misstanden vast, dan wordt het o zo softy aangepakt. Op een manier die duidelijk maakt dat geen enkele zorgbobo iets te vrezen heeft van de inspectie. En de gebruikelijke strategie van de zorgbobo is om hier en daar wat toe te geven maar de meeste misstanden gewoon blijven ontkennen. Het zal voorlopig niet veranderen met dit kabinet dat nog steeds druk doende is om de zorggebruikers in handen van de zorgmaffia te spelen. Daar dient de marktwerking voor. Want wie de markt in handen heeft is de baas. En in de ouderenzorg hebben we het over de AWBZ, die is zo wat 23 miljard waard. En waar zulke bedragen omgaan, duikt vanzelf de crimineel op. Zakkenvullers en fraudeurs.

 9. In 2006 zat diezelfde mevrouw Marijnissen, dochter van Jan, in de clientenraad van Vita Nova. Daar poetste ze veel stofwolken weg. Nu schrikt ze. Ze weet al sinds 2006 hoe stofwolken er uit zien en ze speelt de gebruikelijke SP strategie. Aanwakkeren, vuurtje op stoken, mensen mobiliseren en dan met de camera komen, fotootje maken en roepen naar het kabinet met het fotootje in de hand dat het zo niet langer kan en echt anders moet…Waarom beperkt die Marijnissen zich tot Cordaan? De SP weet toch allang hoe het bij Osira en Amsta zit, precies hetzelfde dus! Gaat het ooit goedkomen in Nederland met al die belangenverstengelaars die vana alles roepen om er zelf beter van te worden? Het gaat toch om de ouderen? Nu gaat het kennelijk ineens om de schrik van Marijnissen…

 10. Beste mensen,
  Wie tegenwoordig de moed om open en eerlijk voor kwaliteit van leven en dus voor kwaliteit van zorg te gaan. Dit hoort bij de code van ons beroep als zorgverlener op elk niveu! Zijn wij allen misschien wat ingedut?
  Ik ben blij met mijn snuffelstage op Parkhof steek graag mijn handen uit de mouwen als leerling verzorgende 3. Beste meneer Elco Damen ik heb altijd open en eerlijk rechtstreeks feed back gegeven en kom graag met u in gespek.Ik begrijp niet dat het gaat zoals het gaat en misschien kan u mij dat persoonlijk verduidelijken.
  Hoogachtend, Elly Jeronimus

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.