Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeel minder ziek bij helder verzuimbeleid

Personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen met een duidelijk en zakelijk verzuimbeleid is minder vaak ziek. Een goede werksfeer en een helder beleid, in combinatie met persoonlijke aandacht voor de medewerkers, zijn belangrijke voorwaarden voor een laag ziekteverzuim. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Verpleeg- en verzorgingshuizen met een zakelijk en duidelijk beleid in combinatie met een warme stijl van leidinggeven, hebben meestal een laag ziekteverzuim. Organisaties met een laag ziekteverzuim die investeren in goede werkomstandigheden en een prettig werkklimaat, maar spreken tegelijkertijd de werknemer snel en duidelijk aan bij ziekteverzuim.

Wensen personeel

Als voorbeeld noemt het Nivel een bedrijf dat in de zomermaanden voor de kinderen van het personeel een vakantiefeest organiseert. Werkende ouders hebben dan geen oppasproblemen en hoeven zich dan ook niet ziek te melden. De werkdruk kan dan wel hoog zijn, maar omdat de teamleiding zoveel mogelijk rekening houdt met de wensen van het personeel zijn de werknemers loyaler.

Verzuim

Verzuim kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een recente fusie die veel onrust en onzekerheid teweeg heeft gebracht. Medewerkers zijn vertrokken en anderen voelen zich niet betrokken bij de nieuwe fusieorganisatie. Ook een slechte sfeer en onrust door bijvoorbeeld veel wisselingen van leidinggevenden in korte tijd, leiden tot een hoog verzuim. Medewerkers voelen zich dan niet ondersteund en serieus genomen, en niet verantwoordelijk voor elkaar. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

‘Ziekteverzuim zorg lijkt weer te stijgen’

Inspectie: ziekteverzuim is risico

Praten helpt tegen ‘grijs verzuim’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.