Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming’

Het convenant van 15 ziekenhuizen in Brabant en Zeeland waarin zij afspreken geen personeel bij elkaar weg te kapen komt neer op kartelvorming. Dat zegt Susan Mogony van vakbond De Unie, sectormanager overheid, zorg en welzijn.
'Personeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming'

In mei spraken ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg onderling af om geen operatieverpleegkundigen meer bij elkaar weg te kapen en commerciële detacheringsbureaus buiten de deur te houden. Daarnaast is afgesproken het aantal opleidingsplaatsen fors uit te breiden en er voor te zorgen dat opgeleide werknemers twee jaar lang niet zomaar mogen opstappen. Anders moeten ze een deel van de kosten terugbetalen.

Kostenreductie ziekenhuizen

“Het gaat hier om kostenreductie in het voordeel van de werkgever, terwijl de werknemer in deze ziekenhuizen nog eens extra aan de ketting wordt gelegd in de arbeidsvoorwaarden”, stelt Mogony. “Extra, omdat de cao toch al geen enkele ruimte biedt voor flexibilisering en maatwerk.”

Ziekenhuis cao

De jongeren die nu instromen in deze opleidingen krijgen volgens De Unie door dit convenant te maken met een meer belastende terugbetalingsregeling van de studiekosten, indien zij willen overstappen naar een andere werkgever. Daarbij wordt volgens de bond de regelgeving ten aanzien van schaarstetoeslag zoals deze opgenomen is in de cao door het convenant ondermijnd en ontmanteld.

Juridische stappen ziekenhuizen

De vakbond sluit juridische stappen niet uit, als dit convenant niet van tafel gaat. “Want het convenant druist met zijn beperkingen in tegen de door het kabinet en het Europees Parlement zo gewenste flexibilisering van de arbeidsmarkt. Juist in deze tijd met de tekorten in de arbeidsmarkt binnen deze sector en het slechte imago van de zorg jaagt dit zogenaamde convenant nog eens extra groepen mensen de zorg uit, terwijl we in Nederland zorgprofessionals nu en in de toekomst hard nodig hebben”, aldus De Unie sectormanager. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Ziekenhuisgroep gaat personeelstekort te lijf

Slotervaartziekenhuis kaapt verpleegkundigen

Volkskrant: Ziekenhuis staakt wekapen personeel

‘Ziekenhuizen sluiten OK’s door personeelstekort’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.