Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Personeelstekorten Flevoland door tekort opleidingsplekken’

Redacteur Zorgvisie
Een tekort aan opleidingsplekken voor psychiaters, psychologen en gespecialiseerde verpleegkundigen zorgt ervoor dat de personeelstekorten bij ggz-instellingen in Flevoland flink oplopen. Dat heeft GGz Centraal-directeur Frits Liefferink bij Omroep Flevoland gezegd.
Psycholoog - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

De ggz-aanbieder merkt dat het steeds moeilijker is om voor bepaalde functies geschikt personeel te vinden. Daardoor ontstaan er volgens Liefferink voor specialistische zorg wachtlijsten. Voor behandeling van persoonlijkheidsstoornissen of trauma’s kan de wachttijd oplopen tot vier maanden, laat hij Omroep Flevoland weten.

Oorzaak personeelstekorten
Als oorzaak van de personeelstekorten noemt de directeur het aantal opleidingsplaatsen, dat volgens hem te laag ligt. Daarnaast merkt Liefferink dat veel hoogopgeleide ggz-professionals liever in grote steden werken dan in gebieden die wat verder weg liggen, zoals Flevoland. Om de personeelstekorten op te lossen, krijgen medewerkers die een nieuwe psychiater, psycholoog of gespecialiseerde verpleegkundige aandragen een bonus. Daarnaast wil GGz Centraal zich profileren als zorgaanbieder waar medewerkers nog opgeleid kunnen worden, bijvoorbeeld door wetenschappelijk onderzoek en intervisie te doen.

Opleidingsplekken aanbieden
GGz Centraal is niet de enige aanbieder van geestelijke gezondheidszorg die kampt met personeelstekorten. Ook GGZ Friesland trok onlangs aan de bel over een tekort aan psychiaters, psychologen en gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarom krijgt iedereen die iemand met die functie aandraagt bij de ggz-aanbieder een bonus van minimaal 1000 euro, meldde bestuurder Adriaan Jansen eerder deze maand.  

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.