Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeelstekorten vragen intensieve regionale samenwerking

Zorgorganisaties in de Gooi- en Vechtstreek gaan samenwerken om de personeelstekorten aan te pakken. Het tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen ligt nu op ongeveer 250 medewerkers. Als er niets verandert, kan dat oplopen naar 1100 medewerkers in 2021.
Personeelstekort Ouderenzorg

Om de samenwerking kracht bij te zetten, hebben zeventien zorg- en onderwijsorganisaties, waaronder GGZ centraal, Amaris Zorggroep en Tergooi Ziekenhuis een Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (Raat) opgesteld. Daar hoort ook een intentieverklaring bij met punten die worden opgepakt, want zo staat in het actieplan: ‘We lossen de personeelstekorten in de zorg niet op door te blijven doen wat we altijd al deden. Daarom is het belangrijk afspraken met elkaar te maken over wat we extra doen en over wat we niet doen.’

Intenties

Opvallend is dat ook de intentie wordt uitgesproken elkaar niet uit de markt te prijzen door bijvoorbeeld salarissen te betalen boven de functiewaardering Gezondheidszorg en hoge arbeidsmarkttoeslagen te bieden. Ook het bewust wegkapen van medewerkers bij collega zorginstellingen mag niet, wil de zorgpartij in aanmerking komen voor de SectorplanPlus gelden van het ministerie van VWS. De gelden zijn bedoeld om een extra impuls te geven aan opleidingsprojecten gericht op instroom, met ontslag bedreigde werknemers en opscholing.

Aantrekkingskracht

In het actieplan staat bijvoorbeeld hoe de instroom- en opleidingscapaciteit uitgebreid kan worden, hoe het opleidingsrendement verhoogd kan worden en het imago van de sector versterkt kan worden. “Sommige instellingen trekken relatief gezien veel verpleegkundigen,”, zegt Annelies Mulder, programmamanager Utrechtzorg, een samenwerkingsverband tussen regionale werkgeversorganisaties. “We willen geen hek om die zorginstelling, maar juist dat de zorginstelling in verbinding staat met de zorginstellingen in de regio. We willen inzicht bieden in de redenen van die aantrekkingskracht.”

Eerder ondertekenden zorginstellingen in de regio Amersfoort en Utrecht soortelijke actieplannen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.