Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Persoonlijke verzorging groeit na bezuiniging

Redactie Zorgvisie
De bezuiniging op de ondersteunende begeleiding leidt tot hogere indicaties voor persoonlijke verzorging. Dat blijkt uit gegevens van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Mensen met de grondslag ‘somatiek’ krijgen sinds januari 2008 geen ondersteunende begeleiding meer bij een her- of nieuwe indicatie. Nu groeien de indicaties voor persoonlijke verzorging, blijkt uit de eerste, nog ongepubliceerde CIZ-kwartaalrapportage over 2008. “Er wordt niet gesproken over verschuivingen, maar er is wel een toename van persoonlijke verzorging”, zegt woordvoerder Boudewijn Faber.

Krapte AWBZ-budget

ZN krijgt van diverse zorgkantoren hetzelfde signaal en overlegt hierover binnenkort met VWS. “We zien dat in een aantal regio’s extra krapte in het AWBZ-budget ontstaat”, meldt een zegsman. De persoonlijke verzorging neemt deels toe doordat er sinds 2007 werk onder valt dat vroeger gold als verpleging, zoals infusen toedienen. Maar volgens ZN is er meer aan de hand: verzorging groeit harder dan verpleging daalt. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Herindicatie thuiszorg Weert

Kamervragen over herindicaties thuiszorg

ActiZ: ‘CIZ wordt budgetbewaker VWS’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.