Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb komt in regiobudget

Het persoonsgebonden budget (pgb) groeit in de komende vijf jaar met bijna een miljard euro. Het geld voor de pgb’s komt op afzienbare termijn in één pot met dat voor de zorgaanbieders.

In 2009 trekt VWS voor de pgb’s 1854 miljoen euro uit, 185 miljoen meer dan in 2008. Daarnaast is er nog 388 miljoen beschikbaar voor onverwachte groei. Het pgb-plafond ligt daarmee op 2,2 miljard.

Samenvoegen

De aanspraken op pgb’s worden beperkt, in lijn met de bezuiniging op de zorg in natura. De pgb is nu nog een subsidieregeling, maar wordt op verzoek van de Tweede Kamer onderdeel van de AWBZ. De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt of het mogelijk is om de budgetten voor zorg in natura en pgb’s samen te voegen.

Randvoorwaarde

De belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo is hier blij mee. Directeur Aline Saers: “Het pgb moet volwassen worden. Als het in de AWBZ zit, wordt het een recht. We vinden het goed dat Bussemaker de Nederlandse Zorgautoriteit zorgvuldig laat bekijken wat hiervoor nodig is. Een belangrijke randvoorwaarde is voor ons dat de pgb’s wel kunnen blijven groeien als ze onderdeel zijn van het regiobudget. Het wordt natuurlijk knokken als zorgaanbieders denken: geld dat bij het pgb gaat, gaat er bij ons vanaf.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

“Pgb-houders draaien elk dubbeltje om”

Bussemaker: pgb’s niet stopzetten

VWS: geld pgb in juni op

Meer Prinsjesdag nieuws:

Klink gaat door met transparantie en marktwerking

Klink wil nieuwe financiering huisarts

Tekorten AWBZ lopen op

Weblog Eric Bassant: Concurrenten in de ketenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.