Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb-kosten blijven stijgen

De uitgaven voor het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee burgers zelf een hulpverlener kunnen inhuren, zijn in een jaar tijd met meer dan dertig procent gestegen, van 1,1 miljard euro begin dit jaar naar 1,5 miljard euro nu.

De stijging van de pgb-uitgaven blijkt uit gegevens van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). In totaal krijgen tachtig duizend personen (ouderen, gehandicapten, chronisch zieken) een pgb.

Psychiatrische stoornissen

De stijging van 350 miljoen euro is volgens de vereniging van budgethouders (die het geld ontvangen) mede te verklaren doordat steeds meer ouders van kinderen met psychiatrische stoornissen een pgb krijgen voor thuisbegeleiding. Zo willen ze voorkomen dat hun kind terechtkomt op de lange wachtlijst bij een instelling voor jeugdggz (ggz: geestelijke gezondheidszorg).

Het persoonsgebonden budget werd in 1995 ingevoerd door Erica Terpstra, de toenmalige staatssecretaris voor Volksgezondheid.

Het geld komt uit de kas van de AWBZ, de volksverzekering voor langdurige zorg, zoals verpleeghuizen en (jeugd)ggz, waar 22 miljard euro in omgaat.

Indicatiestelling

Wie een pgb aanvraagt, moet daarvoor een indicatie hebben van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of het Bureau Jeugdzorg. De zorgverzekeraar, die het budget uitkeert, stelt dat als voorwaarde. Over de eerste 2.500 euro van het pgb hoeft geen verantwoording te worden afgelegd aan de verzekeraar, over het meerdere wel.

Financiële grens

De populariteit van het pgb groeit snel, mede doordat er geen limiet voor geldt. Voor de hulp door instellingen, zoals verpleeghuizen en de jeugdggz, geldt wél een financiële grens. Ondersteunende begeleiding is een van de typen zorg waarvoor burgers een pgb kunnen krijgen; maar ook een logeerhuis kan ermee worden betaald.

Bussemaker

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid is voorstander van het pgb, maar ze maakt zich zorgen over de stijgende kosten van de AWBZ. Binnenkort komt ze met voorstellen.

(de Volkskrant)

Links:

Pgb schiet alweer door subsidieplafond

Subsidieplafond PGB opnieuw verhoogd

‘Opnieuw meer geld voor pgb’s’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.