Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PGO-organisaties op de tocht

Mark van Dorresteijn
Er bestaat grote onduidelijkheid over de overbruggingsregeling voor PGO-organisaties. Directeur Jo Terlouw van PGO-organisatie KansPlus vreest dat het ministerie van Financiën de overbruggingsregeling heeft ingepikt die bedoeld is voor PGO-organisaties in de gevarenzone.
PGO-organisaties op de tocht

De organisaties die opkomen voor de belangen van patiënten, gehandicapten en ouderen (PGO-organisaties) zijn in zeer zwaar weer terechtgekomen. Volgens directeur Jo Terlouw van KansPlus is de situatie gestaag slechter geworden na de invoering van het nieuwe

subsidiesysteem voor PGO-organisaties. “Met deze nieuwe regelgeving waren wij al zeer ontevreden. Het nieuwe systeem houdt kort gezegd in dat de subsidies voor organisaties als de onze langzaam worden afgebouwd.”

Overgangsregeling

Terlouw had naar aanleiding van deze regeling Kamerleden gemobiliseerd om vragen te stellen aan minister Klink. “Klink heeft toen toegezegd dat er voor PGO-organisaties die door het nieuwe subsidiesysteem ten onder dreigden te gaan, een overgangsregeling zou komen. Hij zou er onderzoek naar doen en hier in de voorjaarsnota op terugkomen. Nu krijgen wij vanuit het ministerie van VWS echter geen helder antwoord meer of een overgangsregeling er nog inzit.” Door het gebrek aan helderheid vreest Terlouw het ergste. “We wachten nu al heel lang op nieuws over deze regeling. Mijn medewerkers zien ook wat er aan de hand is en kiezen nu vaak al voor andere werkgevers. Het is duidelijk dat wat er nu met de PGO-organisatie gebeurt, sterk lijkt op de situatie bij de cultuurfondsen en de ontwikkelingssamenwerking.

VWS-subsidie

Regelingen en subsidies raken ineens op en instellingen die te laat zijn geweest met hun aanvragen vissen achter het net.” Dat dit nu ook de zorg treft, lijkt te worden onderstreept door een andere gebeurtenis. Deze week werd bekend dat zorginstellingen geen gebruik meer kunnen maken van de VWS-subsidie om alfahulpen in vaste dienst te nemen. Demissionair minister Klink heeft besloten de regeling per direct te stoppen omdat de subsidiepot leeg is. Er liggen nog aanvragen ter waarde van 25 miljoen euro. De positie van de cliënt wordt volgens Terlouw ernstig ondermijnd, mochten de PGO-organisaties door het ijs zakken. “De aanbieders hebben structurele bekostiging vanuit de AWBZ, de verzekeraars worden bekostigd vanuit de premies. Maar de cliëntenorganisaties niet. Al die mooie beleidstaal over de positie van de cliënt in de zorg ten spijt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Acht instellingen lopen miljoenen alfahulpsubsidie mis

‘Laat verzekeraars meebetalen aan pgo-organisaties’

Pgo-organisaties tegen nieuw subsidiesysteem

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.