Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia riskeert miljoenenverlies

Stichting Philadelphia Zorg, onderdeel van zorgmoloch Espria, dreigt miljoenen te verliezen als gevolg van de aankoop van het landgoed en kasteel Beverweert in de gemeente Bunnik. Dat blijkt uit interne documenten in het bezit van Het Financieele Dagblad. Momenteel wordt onderhandeld over een verkoopprijs van ongeveer 6,5 miljoen euro.
Philadelphia riskeert miljoenenverlies

Eind 2008 had het landgoed een boekwaarde van 9,5 miljoen euro: de aanschafwaarde van 6,5 miljoen plus de restauratiekosten tot dat moment, maar de investering loopt nog op tot 13,2 miljoen eind 2010. Het noodlijdende Philadelphia is aansprakelijk voor het verlies. Elco Brinkman, voorzitter van de raad van commissarissen, heeft in augustus 2006 zijn handtekening gezet voor de financiering.

Bijna failliet

Philadelphia Zorg is de moeder van dochters Stichting Vegetarisch Centrum en Landgoed Kasteel Beverweert bv. De dochterstichting is bijna failliet, de bv staat er niet goed voor en volgens een concerncontroller zal het centrum geen verdere financiering ontvangen. Bestuurders Frits Brink en Theo Kralt zijn inmiddels afgetreden. Samen met voorzitter Brinkman, die ook heeft aangekondigd te vertrekken, waren zij verantwoordelijk voor de aankoop van het kasteel en het landgoed.

Vegetarisme

Het vegetarisch centrum in Bunnik kreeg vanaf de aankoop in 2006 flink wat vlees op de botten. ABN Amro gaf een hypothecaire lening van 8,5 miljoen euro en een rekening-courantkrediet van 3 miljoen. De bedoeling was om het kasteel om te bouwen tot vergader- en congrescentrum en om appartementen te bouwen voor gepensioneerde vegetariërs. Oud-burgemeester Brink, toenmalig bestuursvoorzitter van Philadelphia, kreeg ook nog 4 miljoen euro subsidie los bij het Rijk. De verbouwing duurde voort totdat de zorgaanbieder in de problemen kwam.

Espria

Vandaag de dag wonen slechts antikraakhuurders op het landgoed, terwijl de solvabiliteit van Philadelphia nihil is. De persvoorlichter van Espria kan hangende het onderzoek naar de stand van zaken bij Philadelphia en de onderhandelingen niets zeggen over de mogelijke koper van het landgoed of over de consequenties van deze financiële aderlating voor de toekomst van de zorgaanbieder. Zorgconglomeraat Espria heeft voor dit nieuws al overwogen om het noodlijdende Philadelphia af te stoten en dan verder gaan als een combinatie van Evean Groep en woningbouwcorporatie Woonzorg Nederland. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Espria is al realiteit

Zorgbestuurder Frits Brink vertrekt bij Philadelphia

Bestuur Philadelphia poetste jaarcijfers op

Commissarissen Philadelphia slaan terug

OR Philadelphia schort juridische stappen op

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.