Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philips wereldwijd nummer 2 in medische AI-patenten

Bert Bukman
Philips is wereldwijd de op een na grootste speler bij AI-patenten in de medische sector. Siemens staat op nummer 1, Samsung op nummer 3. Maar een gebrek aan geschoold personeel kan een probleem worden bij verdere groei.
Philips
©philips

Dit blijkt uit cijfers van de World Intellectual Property Organization (Wipo). Behalve de grote techbedrijven beschikken ook veel kennisinstituten over aanzienlijke portefeuilles van AI-patenten. Koplopers zijn hierbij de University of California, maar vooral ook de Chinese Academy of Sciences en de Chinese universiteiten van Zhejiang en Tianjin.

Uit de cijfers van de Wipo blijkt verder dat het aantal AI-patenten flink groeit, vooral op het gebied van beeldherkenning. De afgelopen vijf jaar was er op dit vlak sprake van een verdubbeling. De groei van het aantal wetenschappelijke publicaties blijft hierbij achter.

Philips Nederland: tekort aan personeel

Intussen wordt Nederland en Europa een gebrek aan geschoold personeel een bedreiging voor de groeiambities van Philips op dit vlak. De afgelopen jaren nam het aantal studenten kunstmatige intelligentie, data science en business analytics flink toe. In 2012 ging het daarbij om 327 studenten. Dit studiejaar zijn er 844 studenten. Maar inmiddels dreigt er een tekort aan docenten aan de opleidingen. Bedrijven en kennisinstellingen in het buitenland bieden aanzienlijk gunstiger arbeidsvoorwaarden.

Vooralsnog lukt het Philips om de tekorten aan te vullen met buitenlandse krachten. Maar daar zijn grenzen aan, aldus Hans de Jong, president van Philips Nederland, in een interview op BNR Nieuwsradio. ‘We moeten met zijn allen investeren in nieuwe vormen van onderwijs. Tot die tijd moeten we het zelf oplossen. ‘Als we een goede werkomgeving bieden, met een redelijk pakket van arbeidsvoorwaarden, zal niet iedereen naar Amerika trekken.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.