Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Phillips introduceert 3D-navigatie voor tumoren

Sarah Berends
Phillips introduceert de 3D-navigatieondersteuning EmboGuide. Het is een ondersteuning bij beeldgestuurde behandelingen van lastig bereikbare lever tumoren bij patiënten die niet voor een operatie in aanmerking komen.
Phillips introduceert 3D-navigatie voor tumoren
Foto: Phillips

EmboGuide is door Phillips ontwikkeld in samenwerking met het UMC Utrecht en het UZ Leuven.

Procedures

EmboGuide is een live 3D-navigatiehulpmiddel dat is ontwikkeld voor het groeiende aantal beeldgestuurde minimaal invasieve procedures dat wordt toegepast in de behandeling van kanker. Het gaat daarbij om procedures als het blokkeren van aanvoerende slagaders naar tumoren, zodat die geen voedingsstoffen of zuurstof meer ontvangen (embolisatie). Er wordt dan een katheter ingebracht die met live-beelden naar de tumorlocatie wordt opgevoerd. ‘Interventieoncologie is een snelgroeiend specialisme binnen de geneeskunde, aangezien clinici hiermee over een bruikbare behandeloptie beschikken voor patiënten die niet voor operatieve verwijdering van een tumor in aanmerking komen’, stelt Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare.

TACE

Een specifiek voorbeeld is TACE (transarteriële chemo-embolisatie), een palliatieve behandelmethode van levertumoren. TACE omvat de gelijktijdige lokale toediening van chemotherapie en van bolletjes die de slagaders naar de levertumor afsluiten. ‘We kunnen alleen behandelen wat we zien, maar de doelmatigheid van de TACE-procedure staat of valt met de embolisatie van alle bloedvaten naar de levertumor’, vertelt Shiro Miyayama van de afdeling Diagnostische Radiologie van het Fukuiken Saisekai-ziekenhuis in Japan. ‘De live-3D-beeldgeleiding draagt bij tot een grotere kans van slagen van de procedure. Met deze techniek kunnen namelijk automatisch de kleine aanvoerende vaten van een tumor worden opgespoord, iets wat lastig is met conventionele beeldvormingstechnieken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.