Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alternatief voor LSP gaat in productie

Bert Bukman
De Whitebox kan een alternatief zijn voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Dat heeft een Amsterdamse pilot uitgewezen. Het systeem gaat nu officieel in productie.
Whitebox
Getty Images / iStock

De Whitebox is opgezet door UvA-onderzoeker Guido van ’t Noordende als alternatief voor de grootschalige uitwisseling via het LSP, waartegen hij al vele jaren ageert. Via Whitebox worden gegevens direct uitgewisseld met een andere partij, dus zonder gebruik te maken van een centrale voorziening.

De pilot die nu is afgerond, begon in 2015. In de productieomgeving van de Huisartsenposten Amsterdam (HpA) werkt de Whitebox volgens de leverancier goed, en zorgverleners zijn er tevreden over. Daarom wordt de Whitebox nu officieel in productie genomen.

Regionaal alternatief

De aanleiding voor de pilot was een onderzoek van de Huisartsenkring Amsterdam (HKA) onder haar leden. Daaruit bleek dat 73 procent van de aangesloten artsen liever een regionaal alternatief voor het LSP zou gebruiken. In de pilot is de Whitebox getest als decentraal alternatief om veilig medische gegevens uit te wisselen met de huisartsenpost in de eigen regio.

Het systeem kan ook worden gebruikt om gegevens uit te wisselen met andere lokale of regionale zorgaanbieders, bijvoorbeeld met apothekers. In de toekomst kan dit volgens de producent ook met ziekenhuizen gebeuren.

Twintig huisartsen

De pilot in Amsterdam omvatte het gebruik van de Whitebox voor waarneming door dienstdoende huisartsen op de huisartsenpost. Aan de pilot deden twintig huisartsen mee die het HIS van Tetra gebruiken. Aan de kant van de huisartsenpost werd de pilot ondersteund door een systeem van Labelsoft.

Huisartsen kunnen zelf instellen welke gegevens worden gedeeld en welke niet. Zo kan de huisarts richting patiënt duidelijk aangeven wat hij of zij deelt met de huisartsenpost.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.