Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Pilot Verpleegkundige Topzorg van start

Hoogopgeleide verpleegkundig specialisten ondersteunen (wijk)verpleegkundigen bij hun zorg voor patiënten met complexe wonden. Hierdoor verbetert de wondzorg aanzienlijk, wat fijn is voor de cliënt én kostenbesparend is. Met dit doel is het project Verpleegkundige Topzorg Noord Nederland gestart met een pilot.
wondzorg.jpg
Foto: ANP Koen Suyk

Het project houdt in dat verpleegkundig specialisten wondzorg en verpleegkundig consulenten wondzorg verzorgenden en wijkverpleegkundigen én verpleeghuizen faciliteert om goede zorg te leveren. Jintiene Zeilstra en Katy van Hasselt -zelf voorheen werkzaam als wijkverpleegkundige- leiden het project. Van Hasselt zegt op TVZ, het tijdschrift voor verpleegkundigen: ‘Wijkverpleegkundigen en huisartsen zijn generalisten: ze zijn breed georiënteerd. Je kunt ook nooit alles weten van bijvoorbeeld complexe wondzorg, diabetes, incontinentie, of stomazorg. Op het moment dat je iemand in zorg hebt, is het fijn als je een verpleegkundig specialist kunt inschakelen die meekijkt.’ Door de verschuiving van complexe zorg van de tweede naar de eerste lijn, is er volgens de projectleiders steeds meer behoefte aan specialistische kennis.

Kennisoverdracht
Van Hasselt benadrukt op Nursing.nl dat Verpleegkundige Topzorg iets anders is dan bijvoorbeeld een wondexpertisecentrum. ‘Soms nemen wondexpertisecentra de hele wondzorg over. Dat willen we juist niet. Het gaat er bij ons om dat de kennis naar de eerste lijn gebracht wordt, zodat de wijkverpleegkundige op die manier gespecialiseerde kennis tot haar beschikking heeft.’ Tijdens de pilot gaat een verpleegkundig specialist samen met de wijkverpleegkundige naar de cliënt, en stellen ze een behandelplan op. ‘Met de juiste instructies kan de wijkverpleegkundige zelf prima de wondzorg doen, als ze maar goed advies krijgt’, vertelt Van Hasselt. De verpleegkundig specialist houdt een vinger aan de pols door elke twee weken contact op te nemen met de wijkverpleegkundige of mee te gaan naar de patiënt. ‘Er kunnen ook foto’s gestuurd worden van de wond, zodat de verpleegkundig specialist kan meedenken over de behandeling.’

Onderzoek
In de eerste instantie richt Verpleegkundige Topzorg  zich op complexe wondzorg. Daarna wordt gekeken welke andere vlakken aangepakt worden. De pilot vindt plaats in Groningen en Drenthe, en duurt van 1 juli tot en met 31 december. De verpleegkundig specialisten en consulenten komen uit de deelnemende organisaties en het UMCG. Er zijn zeven deelnemende thuiszorgorganisaties, TSN, Icare, Interzorg, Thuiszorg Comfort, Coöperatie Dichtbij, Zorggroep Meander, Buurtzorg. In totaal worden ongeveer zeventig cliënten bekeken. In september wordt een pilot in de verpleeghuiszorg gestart. Petrie Roodbol, hoogleraar verplegingswetenschappen, gaat onderzoek doen naar de resultaten van de werkwijze van Verpleegkundige Topzorg.

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De artikelen gaan over verpleging, verzorging en huishoudelijke hulpen, vaak in combinatie met de zorghervorming.

2 REACTIES

  1. Prachtig initiatief. Naar mijn idee is de kern van deze pilot samenwerken. Belangrijk is dat de zorg op de juiste plaats door de juiste mensen wordt gegeven. Wondzorg Zeeland heeft een vergelijkbare pilot sinds januari.Uit ervaring kan ik vertellen dat het werkt! Succes met jullie pilot en ik ben benieuwd naar de resultaten.
    Saskia Rolloos, verpleegkundig specialist Wondzorg Zeeland

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.