Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plaatsen voor verstandelijk gehandicapten te snel afgebouwd

Uit een enquête van brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) blijkt dat zes op de tien instellingen onvoldoende plaatsen hebben voor mensen met een verstandelijke beperking. Volgens de VGN komt dit omdat zorgkantoren met hun inkoopbeleid verder gaan dan en vooruitlopen op de afspraken die landelijk zijn gemaakt over extramuralisering.
Plaatsen voor verstandelijk gehandicapten te snel afgebouwd

De 165 aangesloten instellingen uit het onderzoek zijn gevraagd naar hun ervaringen met het budget dat zorgverzekeraars verstrekken. Zes op de tien instellingen verwachten dit jaar te weinig plekken te kunnen bieden voor cliënten met een ernstige, veelal verstandelijke beperking – in instellingen of bij plekken voor begeleid wonen. Bij een kwart van de instellingen is er onvoldoende geld om cliënten met busjes of taxi te vervoeren.

Vooruit lopen

Aanbieders geven aan dat de zorgkantoren onvoldoende verblijfszorg inkopen om de bestaande cliënten in zorg te kunnen houden. Landelijke afspraken hebben betrekking op een gemiddelde instroom van nieuwe cliënten, die geen recht op verblijf meer krijgen, terwijl individuele instellingen met hun eigen instroom te maken hebben. Daarnaast wordt vooruitlopend op landelijk beleid door sommige zorgkantoren al minder ingekocht van zorgzwaartepakketten voor cliënten, die nog wel recht op zorg hebben.

Verblijfszorg

Vooral op de verblijfszorg is door de zorgkantoren een hogere korting doorgevoerd dan in 2013. Dit komt bovenop de landelijke korting die al in het tarief is doorgerekend.

Zorginkoop

De VGN vindt dat de zorgkantoren voldoende middelen beschikbaar moeten stellen om alle cliënten in zorg te kunnen houden. ‘Staatssecretaris Van Rijn (VWS) heeft toegezegd dat cliënten die binnen zijn, ook binnen mogen blijven; het beleid van de zorgkantoren maakt dat op deze manier niet mogelijk. Daarnaast pleit de VGN voor uniformering en vereenvoudiging van de zorginkoop en voor meerjarenafspraken.’

ZN

Een woordvoerder van Zorgverzekaars Nederland (ZN) reageert in dagblad Trouw vandaag dat de zorgkantoren enkel uitvoerders zijn van het landelijk beleid. ‘Daarin wordt ingezet op minder plaatsen binnen de instelling, en bezuinigd. Dat gaan mensen natuurlijk merken.’Hij herkent niet het beeld van het overijverige zorgkantoor dat scherper inkoopt dan de landelijke afspraken. ‘Mensen houden een wettelijk recht op zorg. Ook wij krijgen signalen dat het landelijk beleid voor problemen zorgt, onder andere bij het aantal plekken in een instelling. Dat geven wij zeker door aan het ministerie van VWS.’

Dossier scheiden wonen en zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.