Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plan tegen regeldruk in de maak

Een motie van Otwin van Dijk (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) over de aanpak van de regeldruk in de zorg is vorige week aangenomen. De regering moet nu binnen drie maanden een plan voorleggen aan het parlement om de regeldruk te verlagen en het berichtenverkeer te stroomlijnen.
Plan tegen regeldruk in de maak
Foto: iStock

De motie die tijdens het Algemeen Overleg Decentralisatie Wmo/Wlz op 9 september is ingediend, werd vorige week aangenomen. Het ministerie van VWS werkt momenteel met de brancheorganisaties aan een plan van aanpak. De koepel Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) wil afdwingbare afspraken over het gebruik van gestandaardiseerd berichtenverkeer in de Wmo en de Jeugdwet. Momenteel bereidt de VGN samen met andere branches en de VNG een programma voor om de gemeenschappelijke werkagenda ‘Administratie en Informatievoorziening Wmo en Jeugdwet’ te realiseren. De werkagenda voor de korte termijn beoogt aanbieders en gemeenten in het veld handvatten te geven om maatregelen te nemen voor de uitvoeringsjaren 2015 en 2016. Hierbij moet het accent liggen op het door gemeenten en zorgaanbieders optimaal inregelen van het digitale gegevensverkeer, het voorkomen van rechtmatigheidsrisico’s en het beperken van administratieve lasten. De nieuwe aanpak moet de samenwerking vereenvoudigen van de verschillende partijen in de uitvoering van zorg en ondersteuning aan de cliënt.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.