Home Podcast Voorzorg

Podcast Voorzorg

De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.

10 februari 2023 Leiderschap

De zorgsector botst tegen haar capaciteitsgrenzen aan. Ondanks alle pogingen om het zorggebruik te beteugelen, wordt de sector door de werkelijkheid ingehaald. Daarom is het volgens bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer tijd voor gedeeld leiderschap. ‘Gedeelde zorgen vragen namelijk om een gedeelde eigenaar.’

30 december 2022 Leiderschap

Op de laatste werkdag van het jaar kijkt de redactie van Skipr en Zorgvisie terug op een jaar vol oude en nieuwe onderwerpen die de zorg bezighielden.

23 december 2022 Leiderschap

Leiderschap draait niet alleen om zenden, richting kiezen en mensen meenemen in een koers, maar ook om stilstaan bij zaken waar de schoen wringt. Dat zegt Gabriël Anthonio, (gedrags)wetenschapper, bestuurder en auteur in de podcast Voorzorg.

21 oktober 2022 Leiderschap

Compassievol leiderschap is niet altijd ‘zacht’. Als er ‘stront aan de knikker is’, kan compassievol leiderschap streng en snel ‘onzin doorklieven’. Dat komt naar voren in de podcast Voorzorg over compassievol leiderschap met Carina Hilders, Maurice van den Bosch en Barbara Doeleman-Van Veldhoven.

14 oktober 2022 Leiderschap

Vrouwelijke bestuurders hebben de zorg een wending gegeven. ‘De focus ligt meer op inhoud, samenwerking en besturen in teams’, vertelt ziekenhuisbestuurder Anita Wydoodt in de podcast Voorzorg. Zij schreef Mevr. De Bestuurder; een boek over nieuw leiderschap en de reis van twintig powervrouwen die hun stempel op de zorg hebben gedrukt.

22 juli 2022 Tech

De dagelijkse problemen om bijvoorbeeld de roosters rond te krijgen, gaan soms ten koste van investeringen in digitalisering. Dat zegt Suzanne Verheijden van Buro StrakZ in de zorgpodcast Voorzorg. Daarin vertelt ze over haar onderzoek naar digitaal leiderschap.

25 maart 2022 Personeel

Martijn Venus, senior adviseur Gezond werken in de zorg bij Stichting IZZ, probeert leidinggevenden in zorgorganisaties bewust te maken van de verschillende leiderschapsstijlen. Hij ziet daarbij een langzame verandering van traditioneel leiderschap naar meer situationeel modern leiderschap. Redacteur Lennard Bonapart sprak hem voor deze aflevering van podcast Voorzorg.

29 december 2021 Leiderschap

Het was een gek jaar. Lockdowns en afschalingen van de zorg gaven een gevoel van déjà vu. Toch was 2021 meer dan een saaie herhaling van 2020. In een bijzondere aflevering van de podcast Voorzorg blikt de redactie van Skipr, Zorgvisie en Qruxx terug op het belangrijkste nieuws en de meest opvallende ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg. 

Nooit een aflevering missen?

Abonneer u nu op Voorzorg via uw favoriete podcastplatform.

Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.