Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politie wil 24 uur steun van de ggz

De Raad van Korpschefs wil dat agenten ernstig verwarde personen dag en nacht kunnen overdragen aan ggz-instellingen. Dat schrijven de korpschefs in een visiedocument gericht aan de ggz-sector.

GGZ Nederland en de politie overleggen op dit moment over de vernieuwing van een samenwerkingsconvenant dat uit 2003 stamt. De Raad van Korpschefs noemt in een visiedocument alvast haar wensen die zij in het convenant wil terugzien. “De samenwerking met de ggz verloopt wat ons betreft goed, maar er zijn wel een aantal punten waarover gesproken moet worden. Deze punten signaleren we in het visiedocument”, zegt Jelle van Veen, voorzitter landelijk overleg Politie-GGZ. Volgens de voorzitter komt het geregeld voor dat agenten verwarde personen in crisissituaties aantreffen. Deze personen eindigen vaak op het politiebureau, terwijl ze geen strafbare feiten hebben gepleegd. Van de verantwoordelijkheid voor deze mensen wil de politie af.

24-uurs opvang ggz

Ook wil de politie dat op alle bureaus een telefoonnummer beschikbaar is van een zorginstelling die 24 uur bemand wordt. Als de politie bijstand van de zorgverleners wil, moet deze dag en nacht geboden worden. Daarbij wil de politie in iedere politieregio een eerstehulppost voor verwarde personen buiten het bureau. Ook moet er een oplossing komen voor het probleem dat ontstaat op het moment dat zowel ambulancepersoneel als agenten verwarde personen niet willen vervoeren. De korpschefs schrijven in het document dat het vervoer van verwarde personen een taak is van de ggz. Ten slotte wil de politie dat de beveiliging van psychiatrische klinieken zodanig is dat agenten geen bijstand meer hoeven te verlenen, tenzij er sprake is van strafbare feiten of calamiteiten.

Taken ggz

Een woordvoerder van GGZ Nederland benadrukt dat de relatie tussen de ggz en de politie goed is. “We zitten nu om de tafel om onze samenwerking opnieuw te bekijken. Hierbij heeft de politie aangegeven wat haar wensen zijn. Hierover zullen we nog in gesprek moeten.” Volgens de communicatiemedewerker ontstaan de knelpunten doordat er in sommige regio’s verschillen van mening zijn over de interpretatie van wetsartikelen. “De grenzen van bevoegdheden en taken zijn niet altijd helder. In de regio moet overleg plaatsvinden over eventuele knelpunten.” Over de haalbaarheid van de wensen van de politie zegt de woordvoerder: “Het is nog te vroeg om te praten wie wat moet betalen. 24-uurs opvang van verwarde personen kan in de Randstad heel nuttig zijn, maar in bijvoorbeeld Groningen overbodig. We zullen een en ander vastleggen in het convenant.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NZa stelt ‘nieuwe’ ggz-prijzen vast

WMO belemmert opvang daklozen

Misstanden bij Verslaafdenopvang Winnersway

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.