Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Poll: Kleine meerderheid tegen uitstel DOT

Mark van Dorresteijn
Een kleine meerderheid (58 procent) vindt dat DOT niet uitgesteld moet worden tot 2014. Dat blijkt uit een poll op Zorgvisie.nl. In totaal werd 4282 keer gestemd.
Poll: Kleine meerderheid tegen uitstel DOT

Edwin Velzel, oud-bestuursvoorzitter UVIT, stelde op het Zorgvisiecongres over invoering van DOT (Dbc’s op weg naar transparantie) dat hij zich grote zorgen maakt over de voorgenomen invoering van het nieuwe financieringssysteem voor de ziekenhuizen, DOT, per 1 januari 2012.

Paar jaar uitstel

Volgens Velzel kan de minister beter het huidige dbc-systeem nog een paar jaar in de lucht houden. “Ik zie dat tegelijkertijd het b-segment wordt uitgebreid, de ex-post verevening voor de zorgverzekeraars wordt afgeschaft en dat je ook nog vijf à zes jaar dbc-historie kwijtraakt door de invoering van een geheel nieuw systeem. Dat komt neer op het gaspedaal indrukken terwijl er een mistwolk voor je hangt en dan ook nog en passant het stuur weghalen.”

Overschrijdingen

De zorgverzekeraars die Velzel spreekt willen liever niet op de rem trappen, maar geven wel aan dat ook zij zich zorgen maken. “Als het b-segment straks wordt uitgebreid naar 70 procent ontstaat een prikkel bij de ziekenhuizen om het volume te vergroten. Maar doordat er door DOT een andere productstructuur ontstaat, weten de verzekeraars pas eind 2013 wat de financiële gevolgen zijn. Ik verwacht overschrijdingen van honderden miljoenen euro’s.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Edwin Velzel: ‘Stel invoering DOT uit’

ZN herstart project Invoering DOT

Klink kritisch over invoering DOT

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Jammer dat deze poll twee vragen in zich had. Of men voor uitstel is en zo ja of men dan ook direct twee jaar wil uitstellen. Iemand die een jaar extra voorbereiding nodig heeft zal op deze poll dus met nee geantwoord hebben. OT:Het zou dom zijn om DOT uitstellen, zo gaat iedereen weer stil staan. Als je bang bent moet je prestatiebekostiging uitstellen en DOT invoeren om zo te leren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.