Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Postnatale depressie bij vaders niet onderkend

Mark van Dorresteijn
Ongeveer een op de tien mannen die voor het eerst vader worden, lijdt aan een postnatale depressie. In de meeste gevallen wordt de kwaal echter niet onderkend. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Journal of the American Medical Association.
Postnatale depressie bij vaders niet onderkend

Vooral het gebrek aan slaap, de verantwoordelijkheid die de komst van hun eerste kind met zich meebrengt en de steun die zij moeten geven aan een partner die zelf aan een postnatale depressie lijdt, zijn volgens de onderzoekers risicofactoren. De onderzoekers baseren hun conclusie op 43 onderzoeken, waarbij meer dan 28.000 mannen uit zestien landen waren betrokken.

Drie tot zes maanden

Mannen die het voor het eerst vader worden, zijn het gelukkigst in de eerste weken na de geboorte. Na drie tot zes maanden kan het hun allemaal echter te veel worden. De kans op een depressie is vooral groot als de moeder dezelfde kwaal heeft.

Aanzienlijke gevolgen voor het kind

De onderzoekers stellen dat er meer moet worden gedaan om postnatale depressies bij nieuwe vaders op te sporen. Vaders die veel risico lopen, moeten snel naar een hulpverlener worden verwezen. Dat is vooral belangrijk omdat een postnatale depressie van de vader aanzienlijke gevolgen heeft voor de ontwikkeling van het kind. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Nieuwe poli voor depressieve zwangeren

Effect psychotherapie bij depressie overschat

Depressiepreventie niet effectief

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.