Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Prestatiebekostiging hangt aan zijden draadje

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het masterplan van minister Klink, de invoering van een nieuw bekostigingsmodel voor de zorg, hangt aan een zijden draadje. De miljoenenbezuiniging die medisch specialisten boven het hoofd hangt, gaat wel door.
Prestatiebekostiging hangt aan zijden draadje

Achterdeur

In het algemeen procedureoverleg vanochtend tekende zich een aanzienlijke minderheid af van partijen die het hele onderwerp prestatiebekostiging controversieel wilden verklaren. Dat is echter voldoende om het onderwerp nu controversieel te verklaren. Vermoedelijk laat de Tweede Kamer de beslissing hierover aan een volgend kabinet. Volledig afgeschreven is de prestatiebekostiging nog niet. Het is mogelijk dat het onderwerp in een komend AO via de achterdeur binnenkomt bij de bespreking van een van de onderwerpen die wel doorgaan.

Medisch specialisten

De Kamer debatteerde vanochtend over de brief van minister Klink van 16 maart waarin hij de gevolgen schetste van een mogelijk uitstel van zijn plannen. Tijdens het AO zijn drie onderwerpen uit de brief niet controversieel verklaard. Dat betekent dat de Tweede Kamer hierover op een later tijdstip verder debatteert. Medisch specialisten moeten vrezen dat de korting van 512 miljoen op hun inkomens doorgaat. Er komt een nieuw bezuinigingsvoorstel van de minister waarover de Kamer verder praat.

Kapitaallasten wel

De Kamer is ervan overtuigd dat over het kapitaallastenprobleem snel duidelijkheid moet komen. Dit gaat over de manier waarop de kosten van gebouwen terugkomen in de zorgproducten die instellingen leveren. Ettelijke bouwende ziekenhuizen zijn al in grote problemen terecht gekomen doordat de overheid het bouwregime heeft afgeschaft. Voor de cure en de care komen binnenkort aparte AO’s.

DOT verder

Bij meerderheid besloot de Kamer dat het terugbrengen van dertigduizend dbc’s naar drieduizend, de operatie DOT, moet doorgaan. Verschil van mening bestaat er over het feit of het alleen een technische exercitie is, of dat het ook een toename van marktwerking betekent. In een AO komt dit opnieuw aan de orde. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink maakt einde aan marktwerking

‘Klink probeert zijn zin door te drijven’

NZa brengt omvang boekwaarde care in kaart

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bij de operatie DOT gaat het over het terugbrengen van 30.000 DBC’s naar 3.000 !
    Invoering DOT zou een uitbreiding van het B-segment kunnen betekenen. Het zou i.i.g. goed zijn als er spoedig duidelijkheid komt over de bekostiging vanaf 2011.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.