Alles wat met sociaal isolement, te weinig beweging, depressies, slechte voeding, vallen en verkeerd medicijngebruik door ouderen te maken heeft, valt straks onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur. Dat is voorzien in artikel 5a van de wet Wpg. Bij de inwerkingtreding van deze wet in december 2008 is besloten dat artikel 5a op een later moment in te laten gaan. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met de uitvoering van dit artikel. Het is echter nog onduidelijk hoe de gemeenten het preventieve beleid voor ouderen moeten vormgeven.
Quick scan preventie
Thuiszorginstellingen, GGD’s, ggz-organisaties, huisartsen en andere partijen voeren deze taken nu nog apart uit. In opdracht van VWS voert kenniscentrum Vilans een quickscan uit om helder te krijgen welke partij nu precies welke activiteiten uitvoert. De overheveling van de verantwoordelijkheid zal pas plaatsvinden nadat Vilans de inventarisatie heeft afgerond. “Voordat de verantwoordelijkheid daadwerkelijk wordt overgedragen, inventariseren we wat er allemaal op preventiegebied gebeurt”, vertelt Alice Schippers van Vilans. “En vooral wat er niet gebeurt.”
ZonMw
Schippers leidt als programmaleider Versterking Cliënt en Cliëntsysteem de quickscan. “Allerlei partijen krijgen nu versnipperde subsidies voor preventief ouderenbeleid. Daar komt een einde aan.” Het budget voor het onderzoek van Vilans is afkomstig van ZonMw. Deze organisatie verstrekt onderzoeksgeld in het kader van het project ‘PreventieKracht Thuiszorg’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees meer:
Gunning: ‘Klink moet meer doen aan preventie’
Financiële positie ouderenzorg fors verslechterd
Depressiepreventie niet effectief
Bussemaker onderzoekt gemeenten op mantelzorg