Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Privaat kankerinstituut niet strijdig met WTZi

De vestiging van een privaat gefinancierd internationaal kankerinstituut in Amsterdam is niet strijdig met de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Het instituut kan die toelating krijgen als het aan de gestelde voorwaarden voldoet. Minister Ab Klink zegt dit in zijn brief aan de vaste commissie voor VWS.

Vergunning

Wel heeft het instituut een vergunning nodig op basis van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV) als het binnen de kankerbehandeling radiotherapie, neurochirurgie of stamceltransplantatie wil gaan aanbieden.

Capaciteit

De capaciteit van deze behandelingen ligt vast in planningsbesluiten. Volgens de huidige besluiten bestaat er geen behoefte aan uitbreiding. Planningsbesluiten worden echter regelmatig opnieuw gewogen. De minister beslist over mogelijke capaciteitsuitbreiding maar beroepsgroepen en belanghebbenden hebben daar inspraak in.

Doorgaan

Lex de Lange, algemeen directeur van het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI) maakt zich geen zorgen: “De minister zal zich realiseren dat als je marktwerking wilt realiseren, je flexibel moet zijn. Wij gaan onze aanvraag gewoon indienen. De kwaliteit die wij gaan leveren maak het noodzakelijk dat wij radiotherapie, neurochirurgie en stamceltherapie gaan uitvoeren. Bovendien: ons gebouw staat er nog niet, we hebben nog ruim twee jaar en in die tijd kan veel veranderen.”

Samenwerken

Mocht het onverhoopt zo zijn dat het ICCI geen vergunning krijgt voor deze bijzondere verrichtingen dan gaat het daarin samenwerken met andere nationale of internationale ziekenhuizen. Het ICCI heeft verder een bouwvergunning nodig van College bouw zorginstellingen omdat het DBC’s in het A-segment gaat leveren. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.