Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PrivaZorg wint kort geding over zzp’ers

Minister Jan Kees de Jager van Financiën moet een brief over de inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de AWBZ rectificeren. Dat oordeelde de rechter gisteren in een kort geding dat door de bemiddelaar van zzp’ers in de zorg PrivaZorg was aangespannen.
PrivaZorg wint kort geding over zzp’ers

PrivaZorg ondervond hinder van een brief van De Jager over de stand van zaken rondom de inzet van zzp’ers. De inhoud van de brief werd door verschillende media en brancheorganisaties, zoals ActiZ, geïnterpreteerd alsof de inzet van zzp’ers in de AWBZ niet mogelijk zou zijn. De rechter heeft echter wederom geoordeeld dat dit wel degelijk mogelijk is. In een vonnis van 5 januari werd dat ook al vastgesteld.

Overeenkomst met het zorgkantoor

Algemeen directeur Bertien Vries van PrivaZorg zegt: “Wij hopen dat de minister na dit tweede vonnis eindelijk inziet dat de handjes van de zzp’ers in de zorg niet kunnen worden gemist en dat zij ophouden met het ‘zzp’ertje pesten’.” Directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen is ook blij met de uitspraak. “Het is essentieel dat de zelfstandige zorgprofessional gezien wordt als de aanbieder van zorg en degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg en de dienstverlening. Daarom is het goed nieuws dat de zelfstandige zorgprofessional, zoals Klink nu voorstelt, zelf een overeenkomst kan afsluiten met het zorgkantoor.”

Fiscale status

Over de status van de zzp’er in de zorg wordt al sinds 2008 gesoebat door verschillende partijen. Het was in eerste instantie onmogelijk voor zzp’ers de AWBZ-markt op te komen omdat alleen gecertificeerde zorginstellingen dat mogen. Inmiddels heeft demissionair minster Klink toegezegd dat ook zelfstandigen contracten kunnen sluiten via het zorgkantoor. Brancheorganisatie ActiZ wil echter dat organisaties die zzp’ers plaatsen bij AWBZ-cliënten, loonbelasting betalen over deze arbeidsuren. Maar bedrijven zoals PrivaZorg hameren erop dat zzp’ers onafhankelijk zijn en niet in loondienst. Het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën werken op dit moment aan een fiscale regeling waarin vastligt hoe de zzp’ers belastingtechnisch gezien moeten worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Klink maakt AWBZ-thuiszorg toegankelijk voor zzp’ers

BetuweZorg stopt met de inzet van zzp’ers

Bemiddelen van zzp’ers helemaal niet definitief van de baan

Veel vragen over zzp-convenant bij VWS

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.