Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Privé-klinieken bang voor inzakken groei

Mark van Dorresteijn
Particuliere klinieken maken zich grote zorgen over de budgettering van de medisch specialistische zorg. “Dit kan de businessplannen van klinieken onderuithalen", aldus ZKN-voorzitter Gerard Smith woensdag tijdens het jubileumcongres van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland). De brancheorganisatie van bijna honderd privé-klinieken bestaat twintig jaar.
Privé-klinieken bang voor inzakken groei

De klinieken verkeren in onzekerheid sinds minister Klink van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat de medisch-specialistische zorg gebudgetteerd wordt om overschrijdingen te voorkomen. Ieder ziekenhuis krijgt straks een apart budget voor specialistische zorg en dat geldt ook voor zelfstandige behandelcentra (zbc’s). Op dit moment is echter onduidelijk op welke manier het budget voor de zbc’s wordt berekend en toegekend. De klinieken hebben de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt en zij vrezen dat de budgettering de groei zal beperken. “Het systeem van budgettering kan de marktwerking om zeep helpen”, aldus Jules Verhagen, partner bij Ernst& Young.

Andere manier van financiering

Volgens minister Klink is de tijd rijp voor een andere manier van financiering. Hij verwees naar een advies van de Raad van State dat je maar gedurende een bepaalde periode kunt budgetteren. “We zullen prestatiebekostiging veel meer moeten gieten in termen van kwaliteit en veiligheid en niet in termen van prijs en volume”, aldus Klink. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook

Kamer steunt budgetteringsplan Klink

Zelfstandige klinieken juichen registratieplicht toe

Onnodige hoge kosten in de zorg door wildgroei poli’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.