Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Privéklinieken hekelen budgettering

Privéklinieken hekelen de budgettering van de medische specialistische zorg. De handel in zorgquota’s wijzen zij af. Zorgquota’s maken de zorg duurder. Dat schrijft brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in een brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Privéklinieken hekelen budgettering

“Door evenals de melkquota een systeem van zorgquota te introduceren is de kans groot dat de zorg duurder wordt in plaats van goedkoper. Een kliniek die een zorgquotum koopt, moet de aankoopkosten in zijn verkoopprijs verwerken. Die gaat dus omhoog en het is maar afwachten of de verkopende partij de opbrengst ten gunste brengt van zijn verkoopprijzen,” aldus de ZKN.

Businessplannen onderuit

De ZKN heeft eerder al laten weten bang te zijn dat de budgettering bestaande businessplannen van klinieken onderuit haalt. De sector is de afgelopen jaren met tientallen procenten gegroeid. “Elk jaar komen er dertig à veertig nieuwe klinieken bij. Zij en de financiers hebben recht op transparantie. De onrust onder de initiatiefnemers die op dit moment bezig zijn met de oprichting van een nieuwe kliniek, neemt duidelijk toe”, schrijft de ZKN.

Nieuwe klinieken

Minister Klink heeft aangekondigd de honoraria van de vrij gevestigde specialisten te gaan budgetteren om grip te krijgen op de specialisteninkomens. Hij wil de budgettering per 1 januari 2011 doorvoeren. De NZa zal de minister binnenkort laten weten of dit haalbaar is. Een van de opties die de marktmeester onderzoekt om de omzetten van de ziekenhuizen en de klinieken nog enigszins flexibel te houden, is de handel in zorgquota.

Normtijd

De brancheorganisatie stelt voor dat per specialisme opnieuw naar de normtijd wordt gekeken. Dat is volgens de klinieken een betere oplossing dan budgetteren. “Het werkelijke aantal minuten per dbc is onbekend. Door in de ziekenhuizen en klinieken te onderzoeken wat per specialisme de omzet is geweest gedurende een bepaalde periode en wat de aanwezigheid van de specialist was, kan er op specialismeniveau een factor bepaald worden waarmee de minuten per dbc gecorrigeerd moeten worden. (…) Het voordeel is dat er een relatie blijft bestaan tussen het tarief en de inspanning, ofwel het loon-naar-werkenprincipe blijft gehandhaafd.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees meer:

Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Kamer steunt budgetteringsplan Klink

NVZ accepteert budgetteringsplan Klink niet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.