Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Promotie: Besturing robots via hersenen eenvoudig

Mark van Dorresteijn
Proefpersoenen zijn er in geslaagd om speelgoedrobots te besturen met hun gedachten. Hersenonderzoeker Nick Ramsey van het UMC Utrecht toonde aan dat de proefpersonen op eenvoudige wijze de robots konden besturen. Het besturen van de robot is onderdeel van het promotieonderzoek van Patrik Andersson. Hij promoveerde op 4 juli aan het UMC Utrecht.
Promotie: Besturing robots via hersenen eenvoudig

Het onderzoek vormt de basis voor een ‘brain computer interface’ waarmee verlamde mensen een computer besturen.

Besturing van de robot

In het onderzoek liggen proefpersonen stil in een krachtige, 7T MRI-scanner. Op een computerscherm zien ze wat de camera van de speelgoedrobot ‘ziet’. De MRI-scanner meet hersenactiviteit en de computer heeft geleerd wanneer proefpersonen links, rechts, of naar voren denken. De onderzoekers zijn er op die manier in geslaagd proefpersonen een robot te laten besturen. De robot legde succesvol een parcours af van ongeveer negen meter langs vier haltes, terwijl de ‘bestuurder’ in een MRI-scanner verderop lag.

‘Het lukte alle proefpersonen heel snel om de robot te besturen’, vertelt Ramsey. ‘Ze vonden allemaal dat ze de robot onder controle hadden. Het betekent dat deze vorm van een brain computer interface heel makkelijk onder de knie te krijgen is. Training is nauwelijks nodig.’

Brain computer interface

Ramsey werkt aan een ‘brain computer interface’ waarmee verlamde mensen een computer kunnen besturen. Hij wil daarvoor elektroden implanteren in het brein van deze patiënten om de hersenactiviteit te meten. Dat is nodig voor een goed signaal, maar het is natuurlijk een enorm zware ingreep. Ramsey verwacht dat het besturen van de robot via de MRI-scanner een eerste stap zal zijn voor deze patiënten. Als het verlamde mensen lukt de robot te besturen, dan kunnen onderzoekers en artsen daarna beslissen om elektroden te implanteren in hun hersenen. Ramsey hoopt dit najaar voor het eerst bij verlamde patiënten elektroden te implanteren voor een eenvoudiger systeem. Een robot besturen met elektroden kan naar verwachting over een paar jaar.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees ook:

‘Robots onvermijdelijk in de langdurige zorg’

Zorgrobot AMIGO behaalt zevende plek op WK

Hogeschool Zuyd ontwikkelt robot voor ouderen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.