Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Proteion zet robotzeehond in voor zorg aan dementerenden

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisatie Proteion Thuis gaat robotzeehond PARO structureel inzetten. De robot heeft een positief effect op dementerenden en zorgt dat hun kwaliteit van leven verbetert.
Proteion zet robotzeehond in voor zorg aan dementerenden

Ook gaat Proteion Thuis in samenwerking met Hogeschool Zuyd onderzoek doen naar het brede effect van de inzet van de PARO in de kleinschalige woonvoorzieningen voor dementerenden van Proteion Thuis.

Sociaal technologische dienstverlening

Proteion Thuis introduceerde robotzeehond PARO binnen Care Village, de kleinschalige groepswoningen voor dementerenden op Proteion Hornerheide. John Rietman, hoofd afdeling Telezorg: ‘Binnen Proteion Thuis zijn we continu bezig met het ontwikkelen en verbeteren van technologische zorgdiensten die bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Denk hierbij aan de inzet van Zorg TV en zorgalarmering. Deze robotzeehond sluit goed aan bij deze sociale technologische dienstverlening. Om die reden hebben we drie PARO’s aangeschaft voor de dementerende bewoners van Proteion Hornerheide. Vanaf het begin is dit een groot succes. De bewoners leven zichtbaar op door het contact met de vertederende knuffelzeehond, die onder meer kopjes geeft en zacht piepend reageert op stemgeluid.’

Effectiviteit zeehond

Proteion Thuis gaat de zeehond structureel inzetten binnen de kleinschalige woonvormen. Hiermee is Proteion Thuis een van de eerste zorgorganisaties in de regio die de robot opneemt in het structurele behandelplan voor dementerenden. ‘Dit doen we niet zomaar’, vertelt John Rietman. ‘In samenwerking met Hogeschool Zuyd hebben we onderzoek gedaan naar de wijze waarop de zeehond in de zorgbehandeling past en hebben we gesproken met zorgverleners, artsen en behandelaars. De volgende stap is nu het onderzoek naar de brede effectiviteit van de zeehond.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Video over PARO

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.