Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protest tegen ontslagen thuiszorg Steenwijkerland

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De vakbonden FNV Abvakabo en CNV Publieke Zaak protesteren tegen de voorgenomen ontslagen bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) in Steenwijkerland. Ze willen meer tijd voor een sociaal plan.
Protest tegen ontslagen thuiszorg Steenwijkerland
Foto: CNV Publieke Zaak

De gemeenten Steenwijkerland, Urk en Emmeloord verlengen het contract met ZONL niet per 1 januari 2015. Dat betekent dat de zorgaanbieder uit de Flevopolder circa 360 medewerkers moet ontslaan. Een deel van hen zal mogelijk verder kunnen in een soort alfahulpconstructie of bij een andere zorgaanbieders tegen een lager loon, verwacht Karin Kasper, vakbondsbestuurder bij CNV Publieke Zaak. ‘En een deel zal verdwijnen in het zwarte circuit. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van deze transitie.’

Meer tijd voor Sociaal Plan

Volgens Kasper bezuinigt Steenwijkerland bijna 40 procent op de Wmo. Dat is meer dan de korting van ruim 30 procent die het Rijk gemeenten oplegt. De vakbond wil dat Steenwijkerland 2015 als een overgangsjaar ziet en de speciale ‘Van-Rijn’-middelen voor een soepele overgang aanspreekt om de gevolgen van de ontslagen bij ZONL te verzachten. Dan zou er meer tijd zijn voor een sociaal plan. De vakbonden willen uitstel tot 1 mei. De gemeente wil dat echter niet. Wel is met ZONL en de gemeente afgesproken om tot 1 maart door te gaan met de zorg tegen een lager tarief. Langer kan de zorgaanbieder dit niet doen, omdat anders een faillissement dreigt, aldus Kasper.

FNV-CNV-tent

De vakbonden gaan samen een FNV-CNV-tent opzetten in de buurt van het gemeentehuis. Die tent gaat pas weg als de gemeente haar plannen voor de nieuwe Wmo intrekt. In de tent informeren de vakbonden de burgers over wat er boven hun hoofd hangt. Ook geven ze thuiszorgklanten extra aandacht. ‘We geven aandacht zoals dat hoort in de thuiszorg en die dreigt te verdwijnen. Tijd voor een gesprek bij een kopje koffie of een wandeling.’

Nieuwe Wmo

Gemeente Steenwijkerland gaat de huishoudelijke hulp per 1 januari 2015, als de nieuwe Wmo ingaat, radicaal anders invullen. De contracten met de bestaande zorgaanbieders zijn niet verlengd. De gemeente gaat zelf een bemiddelingsbureau voor schoonmaakondersteuning optuigen. Dat bemiddelt tussen burgers die hulp bij het huishouden nodig hebben en zorgaanbieders. Ook alfahulpen kunnen zich bij dit bemiddelingsbureau melden voor werk. Inwoners hebben geen indicatie meer nodig. Ze moeten de thuiszorg voortaan uit eigen zak betalen. Tenzij ze een beperking hebben én de hulp niet zelf kunnen betalen én niet kunnen terugvallen op familie, vrienden en bekenden. Ook mensen die nu een indicatie hebben voor huishoudelijke hulp onder de oude Wmo, raken hun indicatie kwijt en moeten de thuiszorg zelf betalen.

Gemeente zit klem

Wethouder Dieke Frantzen ontkent dat de gemeente meer kort dan de Rijksoverheid. Frantzen stelt de gemeente door de korting van het Rijk nog maar voor de helft van de mensen huishoudelijke zorg kan geven als ze het beleid niet verandert. ‘Dat is onacceptabel.’ Daarom gooit de gemeente het over een andere boeg. In deze oplossing krijgen zo veel mogelijk burgers zorg en behouden zorghulpen werk. Wel gaan ze er qua sociale zekerheden op achteruit.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg (WLZ). Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.