Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

Vakbond Abvakabo FNV werkt samen met de ondernemingsraden van drie Twentse thuiszorgaanbieders aan de organisatie van twee protestbijeenkomsten voor de gemeentehuizen van Enschede en Almelo. De reden voor het protest zijn de tarieven die dertien gemeenten in de regio gezamenlijk hebben bepaald voor de aanbesteding van thuiszorg.

Het tarief voor huishoudelijk hulp 1 (HH1) is bepaald op negentien euro per uur; voor HH2 is een tarief van 22,55 euro per uur bepaald. Vakbondbestuurder Jan Kramer zegt dat uit zijn berekeningen blijkt dat het met deze tarieven niet mogelijk is om de thuiszorgmedewerkers conform het cao-loon te betalen. “Dit zijn dumpprijzen”, aldus Kramer. De vakbondbestuurder verwacht dan ook niet dat er een zorgaanbieder is die voor deze tarieven kan werken. “Maar de eerste die toch beneden de kostprijs gaat aanbesteden, wordt daarop persoonlijk door mij aangesproken.”

‘Tarieven gaan omhoog’

De stelling van Kramer wordt betwist door de Almelose wethouder voor ondermeer Volksgezondheid Theo Schouten. “Deze tarieven zijn kostendekkend voor een zorgaanbieder en we gaat zelfs omhoog tijdens deze aanbestedingsronde. Als we hier in Almelo één euro per uur meer zouden rekenen, dan komen we op jaarbasis uit op een tekort van bijna vijf ton. Dat kan dus niet. De marges zijn erg krap.” Een woordvoerder van de gemeente Enschede reageert op soortgelijk wijze: “Wat de vakbond zegt, klopt niet. De kwaliteit van zorg is hier gewaarborgd.”

Livio

De zorgaanbieders die in de regio meedoen met de aanbesteding van de dertien gemeenten zijn Livio, Carint-Reggeland en Zorg Accent & Thuiszorg Noord West Twente. Bestuursvoorzitter Hans Arnoldy van Livio laat weten dat de tarieven niet zijn bepaald onder het cao-loon voor thuiszorgmedewerkers. Verder is het voor Arnoldy moeilijk te reageren op de kwestie, omdat de aanbesteding nog loopt. De ondernemingsraad van Livio werkt dus samen met de vakbond om personeel op te roepen mee te doen met het protest, maar Arnoldy kan niet zeggen of hij de actie ondersteunt. “Ik dien mij in het kader van de aanbestedingen als bestuurder te onthouden van inhoudelijke opmerkingen.”

Zeeuwse model

De Twentse gemeente Hengelo neemt geen deel aan de gezamenlijke aanbesteding van de gemeenten in de regio. Hengelo wil voor het eerst gaan aanbesteden volgens het zogeheten Zeeuwse model. In Hengelo wordt dan niet op prijs, maar op de kwaliteit van zorg geconcurreerd en alle zorgaanbieders mogen meedoen met de aanbesteding. Nijmegen en Eindhoven gingen deze gemeente al voor met de aanbesteding volgens het Zeeuwse model in het oosten van Nederland. Deze week maakt Hengelo de tarieven bekend voor HH1 en HH2. De sluitingsdatum voor de aanbestedingen van de dertien samenwerkende gemeenten is 1 september 2009. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Thuiszorg kampt met tekort vakantiekrachten

Wmo-overschot gemeenten voor AWBZ

Vakbond akkoord met cao ziekenhuizen

Klink grijpt in bij tarieven ggz

1 REACTIE

  1. Heel vaak deze worden thuiszorgmedewerkers in een andere stichtingsvorm ondergebracht, Deze stichting betaalt niet volgens CAO, maat volgens het Burgelijk Wetboek. Een pensioenvoorziening is dan uitgesloten. Dit zorgt voor een nieuwe generatie mensen die het straks alleen moeten hebben van de AOW. Dit lijkt mij niet wenselijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.