Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Provincie Limburg is bereid Atrium te steunen

De provincie Limburg is, onder voorwaarden, bereid Atrium Medisch Centrum een achtergestelde lening te verstrekken. Dat meldt het Limburgs Dagblad. Nog deze week zal de provincie ziekenhuisbestuurder Eke Zijlstra uitnodigen om over die voorwaarden te komen praten.
Provincie Limburg is bereid Atrium te steunen

De Gedeputeerde Staten van de provincie hebben deze week overleg gevoerd over Zijlstra’s verzoek om zijn ziekenhuis 20 miljoen euro te lenen. Deputé Odile Wolfs verduidelijkt in het dagblad dat de provincie het ziekenhuis alleen zal steunen als ook de verzekeraars CZ en UVIT én de gemeenten in Parkstad hun verantwoordelijkheid nemen. GS stellen zich eenzelfde scenario voor als eind vorig jaar, toen ze samen met de gemeente Sittard-Geleen, CZ en de specialisten van Orbis dit toen wankelende zorgconcern redden. In het geval Orbis stelden de vier partners zich gelijkelijk garant voor een door het zorgconcern af te sluiten lening. Hoe die verdeling er in het geval Atrium uit zou moeten zien, daarop wil Wolfs niet vooruitlopen. Wel maken GS duidelijk dat hun deel niet meer kan zijn dan vijftig procent, oftewel 10 miljoen euro. Zelf heeft de provincie nog geen andere partijen gepolst. Uiterlijk eind maart moet er duidelijkheid zijn./p>

Eigen vermogen

Met de miljoenenlening wil Zijlstra, conform de eis van huisbankier ING, het eigen vermogen van het Atrium vergroten en alsnog zijn al jaren geplande nieuwbouwplannen gefinancierd krijgen. Die plannen, tweehonderd miljoen euro groot, omvatten onder meer nieuwbouw van de verouderde OK’s. Sinds een Inspectiebezoek, vorige week, mogen daar geen complexe operaties meer worden uitgevoerd. Wolfs verduidelijkt dat de provincie niet mee gaat betalen aan de miljoenen euro’s kostende bouw van de acht tijdelijke OK’s op het eigen ziekenhuisterrein.

Steunaanvraag

Wolfs zegt in de krant nog eens dat het feitelijk geen taak is van de provincie om het Atrium financieel tegemoet te komen. De provincie betreurt het dat minister Ab Klink van VWS het ziekenhuis vorige week, met marktwerking als excuus, nee verkocht. “We voelen ons er nadrukkelijk verantwoordelijk voor het Atrium als voorziening overeind te houden”, zegt Wolfs. De risico’s hiervan, zoals de kans dat andere ziekenhuizen ook aankloppen om steun en dat daardoor overcapaciteit ontstaat, worden de komende tijd bestudeerd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Atrium MC gaat opereren bij Orbis

Atrium vraagt 20 miljoen van provincie Limburg

Bestuurder Atrium krijgt niets los in Den Haag

Opereren verboden in Heerlense Atrium MC

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.