Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiatrische zorg in gevangenis wordt uitgebreid

Het aantal plaatsen voor gedetineerden die tweedelijns psychiatrische zorg nodig hebben, wordt met 700 uitgebreid. Dat meldt het vakblad Medisch Contact.

De extra capaciteit moet over drie jaar zijn gerealiseerd, deels in het gevangeniswezen en deels in de forensische GGZ.

Te klein

“Het huidige aantal zorgplaatsen voor gedetineerden met psychiatrische problematiek is met 500 te klein om te voldoen aan de vraag”. Dat zegt Carsten Herstel, projectleider van het project ‘Forensische zorg aan gedetineerden’ in Medisch Contact. Vanaf 2010 zijn daarom in totaal 700 extra plekken voor tweedelijns psychiatrische zorg beschikbaar. De helft hiervan wordt ingekocht bij de reguliere (forensische) GGZ, de overige 350 plaatsen worden gerealiseerd binnen penitentiaire inrichtingen.

Beveiliging

De Dienst Justitiële Inrichtingen bepaalt in welke instelling een gedetineerde behandeling ontvangt. Herstel in het vakblad: “Een GGZ-plek ligt voor de hand als de behoefte aan zorg de hoofdmoot is en niet de beveiliging.”

GGZ-waardig

Om de effectiviteit van de behandeling te vergroten, worden de nieuwe zorgplaatsen geconcentreerd op vijf tot zes locaties in Nederland. Herstel: “Meerdere penitentiaire inrichtingen hebben een eigen zorgafdeling waar psychiatrische zorg wordt geboden aan gedetineerden. Deze afdelingen ontstonden in de loop der tijd uit een praktijkbehoefte. Door concentratie en regionalisering wordt het mogelijk gedetineerden kwalitatieve, dat wil zeggen GGZ-waardige, zorg te bieden”. (Medisch Contact)

Links:

Medisch Contact

Ggz heeft tekort van 40 miljoen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.