Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

PvdA wil AWBZ-zorg naar de Wmo

De PvdA wil dat gemeenten verantwoordelijk worden voor alle zorg en ondersteuning die aan huis wordt geleverd. Deze langdurige zorg wordt nu nog via de verplichte volksverzekering AWBZ geleverd. Maar de grootste oppositiepartij wil dat alleen de intensieve 24-uurszorg in instellingen in de AWBZ blijft.
PvdA wil AWBZ-zorg naar de Wmo

Dat heeft de PvdA dinsdag bekendgemaakt. PvdA-Tweede Kamerlid Agnes Wolbert wil met de overheveling naar gemeenten de zorg dichter bij huis plaatsen zodat maatwerk eenvoudiger te realiseren is. Op die manier komt er ook een einde aan de verschillende loketten van de organisaties en de drie financieringsstromen waar mensen nu mee te maken krijgen als ze thuiszorg of andere langdurige zorg of steun nodig hebben, stelt ze. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wolbert: ‘Thuiszorg zaait onnodig paniek’

‘Gemeenten schenden wet bij aanvragen Wmo’

Staatssecretaris negeert kritiek Wmo-bezuinigingen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

 1. er is geen enkele zorginstelling,die mijn vrouw kan vervangen,wassen aankleden medicijnen,bezoeken ,huisarts,ziekenhuizen,therapie,zij schrijft alles op voor mij krijgt hiervoor een vergoeding p,g,b, 7 dagen en ook s,nachts,als de spier pijn ondraagelijk word,moet ik zo,n nekbeugel om,en extra morfine,de pijn is soms zo erg dat ik het uit schreeuw,dat heb ik al jaren,mijn vrouw,maakt dit iedere ook mee,maar maak dit maar eens duidelijk aan de bevoegde instanties en straks aan de gemeente,in het verleden ging dat ook al moeizaam,met begeleiding,rolstoel,scootmobiel,aanpassingen thuis,altijd maar steeds weer moeilijk doen,
  hou m,n hart vast,m vr gr.

 2. Lees alle reacties
 3. ik ben van mening dat er teveel regeltjes gaan naar de gemeente,vraag mij straks af hoe verder.In Den Haag willen ze alles wat chronische zieken en gehandicapten via WMO laten lopen,wat ik overal lees,is het bij elke gemeente anders,iedereen heeft potjes moeten we straks zelf de potjes vullen,ik vind dat de regering zich maar eens moet afvragen hoe het toch kan om een voetbal club te ondersteunen loopt in de miljoenen,de EU is bezig om geld in de Europese landen te stoppen!!!!!.Kan de regering eerst niet zorgen dat het hier wat de zorgverdeling aangaat beter gestructureerd wordt.Waar zijn die afspraken over de Balkenende -norm,maar ondertussen lopen deze heren met salarissen van 480.000 euro.Bonussen moeten verboden worden,en je hoort maar dat er steeds meer bezuinigd moet worden,omdat er geen geld meer is.

 4. Wij wonen aan de grens van Nijmegen. Een paar km verderop zou ik dan meer zorg kunnen krijgen. Want een andere gemeente. Een paar km naar het zuiden, weer andere zorg in een andere gemeente. Onze kinderen hebben bij Pluryn gewoond toen dat nog Werekenrode heette. Als je in fase 1 woonbegeleiding zat, dan kreeg je veel, want woonde je in Groesbeek. In fase 2 woonde je in Nijmegen en waren de regels weer anders. Hoe leg je dat uit aan een starre puberende autist?? Voorbeeld 2: ik heb een progressieve reumasoort. Kan steeds minder hoge stappen nemen. Dus vroegen we bij het verbouwen van de badkamer een PGB van de WMO aan. Dat kreeg ik niet, want nu kan ik nog in een badkuip stappen om te douchen. Over 10 jaar zo goed als zeker niet meer, maar dan krijg je nu geen ondersteuning van de WMO bij het verbouwen. Ik kan wel over enkele jaren terugkomen met de vraag, zegt de brief zwart op wit. Nee, het is zeer verstandig dat ik, om een heel andere reden, mijn 34 jarige lidmaatschap van de PvdA heb opgezegd. Met zo’n club met zulke voorstellen, wil ik niets te maken hebben.

 5. Inderdaad, duidelijk bedacht vanuit structuren en niet vanuit mensen. Iedereen die langdurige intensieve zorg nodig heeft, moet die zorg krijgen uit één regeling of het nu om extramurale of intramurale zorg gaat. Anders is het vragen om moeilijkheden.

 6. Dus dan zou het ADL-clusterwonen (extramurale zorg) ondergebracht bij de landelijke organisatie Fokus met 97 projecten door het hele land ook onder de WMO gaan vallen? Wat raar. Dan heeft straks ieder project zijn eigen regels welke opgelegd zijn door de WMO. B.v. dat er geen 24 uurs oproepbaarheid meer kan zijn omdat dit te duur is terwijl iemand in een andere gemeente dat wel mag. Afgenomen bij de zelfde organisatie maar regels opgelegd door de WMO. Minder loketjes en regeltjes was toch de bedoeling? Misschien doen ze er goed aan om eerst de gehele AWBZ eens op orde te krijgen. De wildgroei eruit te halen. Dat zou al een bespraring op zich zijn en dan heb ik het nog niet over de overzichtelijkheid. Eerst wordt alles landelijk geregeld en als de politiek er geen overzicht meer over heeft en geen brood meer inziet mag het naar de gemeentes toe die zelf ook niet al te best omgaan met hun geld en regelgeving.

 7. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Laat eerst het hele systeem volledig vastlopen met een overdaad aan regels, wetten, verantwoording,zorgzwaartepakketten, contracteereisen etc etc, die handenvol geld en veel te veel tijd kosten en zeg dan dat de hele santekraam “hup” overgeheveld kan worden naar gemeenten. Die moet je natuurlijk niet opzadelen met die overdaad aan regels, dat weet de PvdA maar al te goed.
  Kennelijk zijn al die regels dus niet zo belangrijk meer als de gemeente in beeld komt.
  Kom daar dan voor uit. Als de PvdA nu eens begint met het afschaffen van de overdaad aan decennia lang opgestapelde regels en incidentenpolitiek, waar zij zelf druk aan hebben meegewerkt, en afzien van onzalige wetten in de zorg die nu ook weer op stapel staan, dat zou pas ruimte geven en de efficiency zeer bevorderen. U kent de berekeningen. 30-40% reductie van administratief werk, levert zeer veel tijd op en de kwaliteit leidt er echt niet onder, in tegendeel. Eindelijk meer tijd voor meer handen aan het bed. Maar dan wel met passende landelijk geregelde kwaliteit graag.

 8. Onzalige gedachten! Geldt overigens ook voor het overhevelen van de begeleiding en dagopvang. Uiteindelijk zullen degene die zorgbehoefend zijn de dupe worden. De gemeente kan namelijk door middel van de aanbesteding besluiten waar de burger zijn zorg kan halen en wie deze gaat leveren. De keuzevrijheid van het individu zal ernstig worden beperkt. Daarnaast kan de gemeente bepalen dat er minder geld aan deze zorg mag worden besteed (ten gunste van bijvoorbeeld het openbare groen, of de straatverlichting), dus zal de kwaliteit hier onder leiden. Voorts zal de centrale overheid deze overheveling gaan gebruiken als bezuinigingsmaatregel en al op voorhand een bedrag in mindering brengen (net zoals bij alle overhevelingen het geval is). Tenslotte zal de zorgaanbieder te maken krijgen met een veelheid aan verschillende voorwaarden waaraan voldaan moet worden (iedere gemeente zal net weer iets anders eisen) en zullen de administratieve lasten toenemen.
  Wanneer stoppen de heren en dames politici in Den Haag nu eens eindelijk met hun onzinnige regeldrang (is daar begeleiding en behandeling op te zetten) en maken ze eens echt werk van het terugdringen van de bureaucratie? Want dat zal uiteindelijk echt leiden tot een besparing op de AWBZ uitgaven en niet al deze onzin die uiteindelijk alleen maar leidt tot uitholling van de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.