Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

PvdA wil bankgaranties voor thuiszorg

Thuiszorgbedrijven die feitelijk gezond zijn, maar vanwege moeilijke omstandigheden in de markt hebben ingeteerd op hun reserves, moeten bankgaranties krijgen van de staat. Dat zegt Tweede Kamerlid Agnes Wolbert van de PvdA.

Wolbert lanceert deze week een reddingsplan voor de noodlijdende thuiszorgsector. Het plan komt neer op staatssteun voor thuiszorgbedrijven, maar het hoeft volgens Wolbert de schatkist niets te kosten. De kern van het plan is dat de politiek met het leveren van bankgaranties het beleid van grote thuiszorgorganisaties gaat sturen richting kleinschaligheid.

Zorg op buurtniveau

In ruil voor bankgaranties moeten de organisaties de zorg op buurtniveau organiseren. “We weten uit onderzoek van het NIVEL dat wijkzorg veel efficiënter is dan grootschalig geregelde thuiszorg. Buurtzorg gebruikt maar veertig procent van de indicaties.” De kosten van de ombouw naar kleinschaligheid, worden dankzij het efficiëntere werken, opgevangen.

Kleinschaligheid

Omdat zestig procent van de thuiszorgbedrijven rode cijfers schrijft zullen zij niet op eigen kracht in staat zijn om over te schakelen op kleinschaligheid. Hiervoor kunnen zij geld lenen met de garantie van de staat. Dit kost de minister van finaciën Wouter Bos alleen extra geld als het fout gaat. Maar volgens het PvdA-Kamerlid gaat alles goed wanneer thuiszorgbedrijven niet samenklonteren in grote fusieorganisaties, wanneer de bestuurskosten in de thuiszorg omlaag gaan door het matigen van bestuurderssalarissen en wanneer buurtzorgteams een hoge mate van zelfstandigheid krijgen.

Goedkeuring CIZ

Ook een voorwaarde voor succes is dat de goedkeuring van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor het leveren van zorg door wijkverpleegkundingen niet meer nodig is. “Ook niet na drie maanden of na een half jaar”, zegt Wolbert. Topprioriteit is echter het opzetten van nabij georganiseerde thuiszorg. Of het recente uiteenvallen van fusieorganisatie Meavita in haar thuiszorgplan met staatssteun zou zijn voorkomen, kan Wolbert niet zeggen. “Ik wil dat er financiële garanties komen voor bedrijven die door marktomstandigheden schulden hebben gemaakt. Ik weet niet of de problemen bij Meavita niet ook in de bestuurlijke sfeer lagen.” Op de vraag of het plan daadwerkelijk tot uitvoering komt, antwoordt het Kamerlid: “Dit jaar neemt het aantal financieel zwakke thuiszorgorganisaties alleen maar toe. Er moet dus echt wat gebeuren.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VWS in beroep tegen thuiszorg-uitspraak

OM waarschuwt voor fraude thuiszorg

Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.