Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

PvdA wil specialisten in loondienst

Redactie Zorgvisie
De PvdA wil dat medisch specialisten in loondienst van een ziekenhuis gaan werken om de kosten van de specialistische zorg beter in de hand te houden. Ook de patiënt heeft er baat bij, omdat een arts in loondienst alleen nog maar met zijn vak bezig is.

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen reageerde op cijfers van de zorgverzekeraars waaruit blijkt dat ze in 2008 630 miljoen extra kwijt waren aan medisch specialisten. Dat is een stijging van 30 procent. Het ministerie van VWS gaat nog steeds uit van een overschrijding van 461 miljoen euro.

Dbc-bekostiging oorzaak overschrijding

Als oorzaak voor de overschrijding wijst Van der Veen op het declaratiesysteem van dbc’s dat nu geldt voor de vrijgevestigde specialisten. Daarin worden ze betaald per behandeling. Het systeem prikkelt specialisten om veel en dure dbc’s te declareren.

Medisch specialisten in loondienst

Dat specialisten prima in loondienst kunnen werken, bewijzen volgens het PvdA-Kamerlid de academische ziekenhuizen, waar dit nu al het geval is. De academische specialisten leveren goed werk. Veel van hun collega’s werken in maatschappen, waarbinnen wel eens ruzies uitbreken die ten koste kunnen gaan van de zorg. Daar komt nog bij dat de artsen dan ook veel meer tijd moeten steken in administratieve rompslomp. Ook is bij vrijgevestigde specialisten het gevaar groter dat ze eerder een operatie gaan doen om meer omzet te draaien.

Uurtarief omlaag

Minister Ab Klink van VWS kondigde dinsdag al aan te gaan ingrijpen bij de specialisten om de kosten in de hand te houden. Hij heeft aangekondigd de overeenkomst met de Orde van Medisch Specialisten over het uurtarief per 1 januari 2010 op zeggen. Verlaging van het uurtarief sluit de minister niet uit als andere maatregelen, zoals aanpassing van de normtijden en compensatie voor ondersteunende specialisten, onvoldoende opleveren. Zonder ingrijpen dreigt er in 2010 een overschrijding van het budgettair kader zorg met 1,3 miljard euro, waarvan 1 miljard in de curatieve sector.

Orde van medisch specialisten: overschrijding is lager

De Orde van Medisch Specialisten stelt dat de werkelijke overschrijding van het BKZ ongeveer de helft lager is dan 461 miljoen euro. Dat blijkt onderzoek van Mazars in opdracht van de Orde dat vrijdag wordt gepubliceerd. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

Orde boos op ministers Bos en Klink

Inkomens specialisten stijgen explosief

Inkomen ondersteunende specialisten stijgt

5 REACTIES

  1. Ook is bij vrijgevestigde specialisten het gevaar groter dat ze eerder een operatie gaan doen om meer omzet te draaien
    Bij hoeveel specialisten staan de wachtkamers en operatiekamers structureel leeg?
    Wat een niet te funderen onzinstelling. We komen dagelijks om in het werk en weten soms van gekkigheid niet hoe alle patienten moeten bedienen. We hoeven echt geen patienten te zoeken om een boterham te verdienen. Het schoffeert een hele beroepsgroep die een eed gezworen heeft de patient zo goed mogelijk te behandelen.

  2. Lees alle reacties
  3. De produktiviteit van specialisten in Academisch ziekenhuizen ligt ver onder die van de vrijgevestigde perifere specialist. “Per inspanning” wordt de academicus zeker niet slechter betaald dan de perifere dokter. Alle specialisten in loondienst leidt tot 1 ding: exorbitante wachtlijsten. Dit kost de maatschappij miljarden per jaar aan arbeidsongeschiktheid en verlies van arbeidsproduktiviteit. Dit wil echter niemand zien. Tunnelvisie. De hoogste kosten vd zorg komen uit de awbz en niet uit de curatieve zorg (waarvan specialisteninkomens slechts een fractie). Dit soort berichtgeving ‘verkoopt’ echter niet in Telegraaf-media.

  4. Laten we maar zeggen dat wanneer medisch specialisten als ondernemers worden gezien ze dan ook daadwerkelijk ondernemersrisico moeten lopen. Nu wordt vaak een groot deel van dat risico op de ziekenhuizen afgewenteld. Als de specialisten dat niet willen dan is loondienst een reele optie.

  5. Dit soort ongeleid en ongenuanceerde artikeltjes, zeker van blunderende politici, staan gelijk aan smaad. Kent mw. van der Veen het spreekwoord van de “splinter en de balk” in relatie tot ogen? Laat ze vooral ook eens een studie maken over efficiëntie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.