Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Raad van bestuur Albert Schweitzer sneuvelt

De raad van toezicht van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft bestuursvoorzitter Haijo Pietersma en bestuurslid Leen Pijpers aan de dijk gezet. Pieter Vierhout neemt hun functies tijdelijk waar.

Het ontslag is de uitkomst van een slepend conflict tussen de raad van bestuur en de medische staf. De twee partijen vormen samen het college van bestuur, dat als hoogste bestuursorgaan verantwoordelijk is voor de koers van het ziekenhuis.

Onenigheid

Onderling onbegrip en wantrouwen leidden volgens RvT-voorzitter George Witte tot een onwerkbare situatie. “Als vier mensen niet meer samen door één deur kunnen, is dat desastreus voor de aansturing van het ziekenhuis.” Daarnaast was er onenigheid over thema’s als ondernemerschap door specialisten. Oud-Ordevoorzitter Vierhout maakt de komende weken de weg vrij voor een nieuw bestuur. De raad van toezicht stelt daarnaast uitdrukkelijk dat het huidige bestuursmodel moet worden aangepast. Het conflict werd mede gevoed door de onduidelijke rolverdeling binnen het College van Bestuur tussen de raad van bestuur en de medische staf. Daarnaast zorgt de dubbelfunctie van de medische collegeleden voor onduidelijkheid op de werkvloer. Bovendien is het toezicht op hun bestuurlijk functioneren niet goed geregeld. Het mandaat van de raad van toezicht beperkt zich tot de raad van bestuur. Over de medische collegeleden heeft de raad van toezicht geen zeggenschap. Volgens Witte hebben de medische collegeleden ingestemd met wijziging van de bestuursstructuur. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Nieuwe voorzitter Albert Schweitzer ziekenhuis

Pieter Vierhout treedt af als voorzitter van de Orde

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.