Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Raad van State: geen strengere fusietoets zorg

De Raad van State adviseert dat er geen aparte en strengere fusietoets moet komen voor de zorg. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van de uitgelekte versie van het advies aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Het hoogste adviescollege van het land is ook tegen een algemeen verbod op fusies die leiden tot een marktaandeel van meer dan 35 procent.
Raad van State: geen strengere fusietoets zorg

In het advies plaatst de Raad van State vraagtekens bij het veronderstelde verband tussen de schaalgrootte van een zorgaanbieder en de kwaliteit van zorg die wordt geleverd. Dit als reactie op de uitspraken van een groot aantal Kamerleden, die vrezen voor de negatieve effecten van schaalvergroting in de zorg. Vaak worden Philadelphia of de thuiszorgorganisatie Meavita genoemd als voorbeelden van mislukte fusies. Overigens kwam de Raad voor de Volksgezondheid een jaar geleden tot dezelfde conclusie over de fusietoets als de Raad van State.

Mededinging zorgmarkt

De Raad van State is tegen een verbod op fusies op die resulteren in een marktaandeel van meer dan 35 procent, omdat het adviescollege daarin geen aanzienlijke belemmering van de mededing ziet ontstaan. Dit is vastgelegd in de wet en wordt gecontroleerd door de NMa. De Raad wijst verder op de bevoegdheid van de Nederlandse Zorgautoriteit om een te groot marktaandeel te bestrijden. Eigenlijk ziet de Raad slechts één probleem: de bereikbaarheid van een zorginstelling na een fusie. Vooral de bereikbaarheid van de acute zorg vraagt om een helder, wettelijk kader volgens de Raad van State. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NZa en NMa versterken samenwerking

Fusie Amerpoort en Sherpa van de baan

Raad van State keurt ‘vermogensklem’ af

‘NMa geeft Zeeuwse ziekenhuizen groen licht’

Vakbond werkt aan juridisch conflict met Philadelphia

Kamer organiseert hoorzittingen Meavita Thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.