Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rabobank zoekt ondernemende zorgorganisaties

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Rabobank gaat meer risicodragend investeren in ondernemende zorgorganisaties. Dat zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van de Rabobank. 'We zijn bereid onze nek uit te steken als het gaat om startups en om zorgorganisaties die waarde toevoegen voor burger en patiënt', aldus Van Schaik. Hij noemt geen bedragen.
Rabobank zoekt ondernemende zorgorganisaties

Onlangs organiseerde de bank een groot congres over het verleggen van grenzen in de zorgsector. Anders dan de andere Nederlandse grootbanken geeft de Rabobank een duidelijk commitment af aan de sector. ‘De zorg past in onze strategie. We profileren ons als food- en agribank maar inmiddels nemen we ook in de zorg een sterke positie in. We zien een logische connectie tussen voeding en zorg, alleen al op het gebied van preventie en de bevordering van het gebruik van gezonde voeding. Een andere verbindende schakel is de transitie die zorgorganisaties doormaken als gevolg van overheidsbeleid en de inzet van nieuwe technologie. Ook op het gebied van voeding vinden er grote veranderingen plaats en ligt er een gigantische uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien.’

Leningen

De Rabobank is echter net zo voorzichtig als de andere banken als het gaat om het verstrekken van omvangrijke langlopende leningen aan de zorgsector. ‘De realiteit is dat er nauwelijks meer grote investeringen plaatsvinden. De tijd is voorbij dat we klakkeloos een 30-jarige lening aan een ziekenhuis verstrekken voor nieuwbouw. Je kunt je ook afvragen of de grote gebouwen nog nodig zijn. We gaan onze balans geleidelijk ontlasten van langlopende financieringen’, aldus Van Schaik.

Belangen

Hij ziet de komende jaren een rol voor de Rabobank weggelegd als stimulator van innovatie. ‘Zorgorganisaties moeten niet blijven hangen in het verdedigen van gevestigde posities. Wij geloven dat het leidende ordeningsprincipe in de zorg “kwaliteit” moet zijn. Systemen moeten volgend zijn. Een mooi voorbeeld is het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Dat is er gekomen vanuit een goed idee waardoor partijen uiteindelijk bereid waren hun belangen opzij te zetten in het belang van meer waarde voor de patiënten.’

Proeftuin

Nederland is volgens hem een ‘perfecte proeftuin’ voor innovatieve zorgorganisaties. ‘We hebben uitstekende zorgprofessionals en onderzoeksinstituten, het bedrijfsleven staat open voor innovatie. Het komt nu aan op visie en ondernemerschap.’

De risicodragende investeringen van de bank lopen via ondermeer Rabobank Participaties en andere beleggingsfondsen. Daarnaast wil de bank optreden als intermediair bij het aantrekken van alternatieve financiering, via bijvoorbeeld obligaties, crowdfunding en zogenoemde ‘social impact bonds’. Zorgorganisaties die zich richten op het versterken van de vitaliteit van burgers en het versterken van lokale gemeenschappen passen bij de thema’s die de bank belangrijk vindt.

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.