Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboud mag hartoperaties hervatten

DEN HAAG - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen mag maandag de hartoperaties bij volwassenen hervatten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat gisteren bekendgemaakt.

De operaties werden in april op last van de inspectie gestaakt nadat was gebleken dat door ruzies tussen specialisten al jaren slecht werk werd geleverd. Het sterftecijfer onder patiënten lag ongeveer twee keer zo hoog als in andere hartcentra.

Veranderingen

Sinds april zijn veel van de medisch specialisten vervangen. Verder is er een nieuwe leiding aangetrokken. Daarbij is de werkwijze van de hartafdeling grondig gereorganiseerd. Alle medewerkers moeten zich voortaan aan vaste procedures houden. Volgens de inspectie moet voortaan duidelijk zijn welke specialist verantwoordelijk is voor welke patiënt. Verder dient buiten kantooruren een medisch specialist op de afdeling aanwezig zijn.

Vertrouwen

De inspectie schrijft aan de leiding van het ziekenhuis vertrouwen te hebben in de verbeteringen die zijn doorgevoerd. De kwaliteit van zorg aan patiënten zou nu goed moeten zijn, concludeert de IGZ.

Geen garantie

Een woordvoerster zegt echter niet te kunnen garanderen dat er geen fouten meer worden gemaakt bij het hartcentrum. “We kunnen nu eenmaal niet naast elke specialist een inspecteur zetten.”. Ze benadrukt dat inspecteurs het hartcentrum de komende tijd nauwlettend in de gaten zullen houden. Zo komen inspecteurs het centrum onaangekondigd bezoeken om te controleren of alle afspraken worden nagekomen.

Verheugd

Het UMC is volgens een woordvoerster verheugd over de beslissing van de inspectie. “We zijn blij dat de inspecteurs de indruk hebben gekregen dat er een duidelijke sfeerverandering heeft plaatsgevonden en dat er thans met enthousiasme naar wordt gestreefd om zorg te leveren die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.”

Verwachting

Het ziekenhuis verwacht het vertrouwen van patiënten en verwijzers volledig terug te winnen. De belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland, zegt vertrouwen te hebben in de herstart. De organisatie vindt echter dat nog veel moet gebeuren voor het vertrouwen van burgers en patiënten in het hartcentrum is hersteld. Ze heeft een advocaat ingeschakeld die probeert schadevergoedingen los te krijgen voor patiënten die de dupe werden van de wantoestanden op de hartafdeling. De advocaat heeft zestien dossiers in behandeling.

Leiding

De hartafdeling staat vanaf 1 oktober onder leiding van hartchirurg Henry van Swieten van het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Van Swieten neemt de al gepensioneerde cardioloog Sjef Ernst mee, die de hartchirurgische zorg gaat coördineren. Ernst leidt de komende twee jaar een opvolger op. Het ziekenhuis verwacht volgende week de eerste patiënt. (ANP)

Lees ook:

Advocaat verwacht schikkingen schadeclaims Radboud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.