Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Radboud mist miljoenen door administratieve laksheid

Mark van Dorresteijn
Het UMC St Radboud in Nijmegen is in de jaren 2005, 2006 en 2007 vijftien tot twintig miljoen euro misgelopen, doordat het ziekenhuis verzuimde zijn rekeningen bij de zorgverzekeraar in te dienen. Dat zegt bestuursvoorzitter Emile Lohman in dagblad De Gelderlander.
Radboud mist miljoenen door administratieve laksheid

Bij zijn aantreden in 2006 trof Lohman naar eigen zeggen niet alleen op het hartcentrum een chaos aan. “Ook financieel liep het ziekenhuis achter de feiten aan”, stelt de bestuursvoorzitter in het dagblad. “Al vier jaar werd in Nederland afgerekend op dbc’s, maar ik moest tot mijn ongenoegen constateren dat het Radboudziekenhuis er nog mee moest beginnen.” Volgens Lohman ontbrak het stelselmatig aan administratieve discipline. “Klaarblijkelijk leefde de gedachte: ik krijg mijn salaris toch wel. We waren dieven van onze eigen portemonnee.”

‘Weer betrouwbaar en gezond bedrijf’

Het UMC St Radboud bungelde op het randje van een faillissement. “Terwijl andere ziekenhuizen hun eigen vermogen opschroefden tot 20 procent, had het Radboud in 2006 nog maar 4 procent. In 1998 was dat nog 16 procent.” Een nieuwe organisatiestructuur heeft, aldus de bestuursvoorzitter, de negatieve spiraal weten te doorbreken. Lohman laat weten dat het Radboud wel weer gezien wordt als een gezond bedrijf. “Ondanks de crisis is het eigen vermogen doorgegroeid naar 8 procent, genoeg voor de banken om ons een lening te verstrekken van 100 miljoen, zodat we de nieuwbouwprojecten kunnen voortzetten. Ze zien ons weer als een betrouwbaar en gezond bedrijf.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Wachtlijst hartcentrum Radboud te lang

Top-10 zorgwebsites: Eerste plek voor UMC St Radboud

Simulator laat mensen expres vallen in St Radboud

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Dhr. Lohman speelt mooi weer; laat ons geloven dat de organisatiestructuur ervoor zorgt dat het Radboud er weer bovenop komt; waraheid is dat hij enorm goocheld met getallen; het gaat nog steeds niet goed en er wordt niet echt ingegrepen; kijk maar eens naar de verhouding tussen omzet en het aantal medewerkers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.