Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat zou u beslissen bij Alzheimer?

Jan Kloeze
Veel behandelingen voor dementie komen in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar mantelzorg niet. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over deze casus. Wat zou u beslissen?
Mantelzorg Adobestock 660
Foto: alephnull / stock.adobe.com

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en komt steeds vaker voor in Nederland. Mensen met Alzheimer hebben in toenemende mate behoefte aan zorg. De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Er zijn twee groepen medicijnen beschikbaar voor behandeling (cholestinerase-remmers en memantine). Geen van deze middelen kan de oorzaak aanpakken en er zijn twijfels over hun werkzaamheid. Vooral de cholestinerase-remmers kunnen nogal wat bijwerkingen hebben en het is vooraf niet te voorspellen hoe patiënten zullen reageren op de medicijnen.

In het basispakket

Beide groepen medicijnen worden momenteel vergoed binnen de basiszorgverzekering op voorwaarde dat ze worden voorgeschreven door een specialist. Revalidatiezorg voor ouderen, ergotherapie en fysiotherapie zitten eveneens in het basispakket, net als hulpmiddelen die daarvoor nodig zijn, zoals verstelbare bedden en speciale matrassen. Voor sommige hulpmiddelen moet worden bijbetaald. Verpleging en verzorging worden ook vergoed in het basispakket.

In Wmo, Wlz of pgb

De Wmo betaalt voor begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp en vervoer, net als voor hulpmiddelen om langer thuis te blijven wonen. Mantelzorg kan vergoed worden vanuit een persoonsgebonden budget, maar zit niet in de basisverzekering. Als langdurige zorg nodig is, komt iemand in aanmerking voor een Wlz-indicatie.

Lees ook Zorginstituut betrekt burger bij pakketkeuze 2020 en vind hier het eindrapport van het Burgerforum.

Meer achtergrondinformatie nodig? www.alzheimer-nederland.nl

Rapport informatie

2 REACTIES

  1. Mantelzorg is altijd onbetaald. Een verwant/partner die uit het PGB wordt betaald is op dat moment een werknemer van de cliënt en geen mantelzorger.
    Uw enquête is daarmee in de basis verkeerd opgesteld. Het gaat er vooral om dat alle mensen met een beperking (waaronder die met Alzheimer) genoeg zorg en ondersteuning krijgen. Dus een passend PGB of andere financiering die passend is bij de cliënt en de mantelzorger. De laatste wil mogelijk gewoon buitenshuis werken. Waarom worden trouwens alleen de mantelzorgers van mensen met Alzheimer genoemd? Ouders van ernstig meervoudig gehandicapte kinderen, kinderen of partner met GGZ problemen, kinderen van verslaafde ouders, enz… zou u dan ook moeten betalen. Maar nogmaals: mantelzorg is onbetaald, tegen wil en dank, iets waar je in rolt en niet voor kiest. Het is erg belangrijk om dat uit elkaar te houden.
    Wat is eigenlijk uw reden om betaalde mantelzorg te benoemen in uw enquête?

  2. Lees alle reacties
  3. deze vraag is niet met ja of nee te beantwoorden. het is een vraagstuk waarbij veel aspecten een rol spelen; zoals wel of niet een netwerk aanwezig, wel of niet goed geïnformeerd, wel of niet thuiszorg dan wel dagopvang, en ga zo maar door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.