Wat zou u beslissen bij Alzheimer?

Veel behandelingen voor dementie komen in aanmerking voor vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering, maar mantelzorg niet. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over deze casus. Wat zou u beslissen?
Foto: alephnull / stock.adobe.com

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en komt steeds vaker voor in Nederland. Mensen met Alzheimer hebben in toenemende mate behoefte aan zorg. De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Er zijn twee groepen medicijnen beschikbaar voor behandeling (cholestinerase-remmers en memantine). Geen van deze middelen kan de oorzaak aanpakken en er zijn twijfels over hun werkzaamheid. Vooral de cholestinerase-remmers kunnen nogal wat bijwerkingen hebben en het is vooraf niet te voorspellen hoe patiënten zullen reageren op de medicijnen.

In het basispakket

Beide groepen medicijnen worden momenteel vergoed binnen de basiszorgverzekering op voorwaarde dat ze worden voorgeschreven door

2
739

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

2 REACTIES

  1. Mantelzorg is altijd onbetaald. Een verwant/partner die uit het PGB wordt betaald is op dat moment een werknemer van de cliënt en geen mantelzorger.
    Uw enquête is daarmee in de basis verkeerd opgesteld. Het gaat er vooral om dat alle mensen met een beperking (waaronder die met Alzheimer) genoeg zorg en ondersteuning krijgen. Dus een passend PGB of andere financiering die passend is bij de cliënt en de mantelzorger. De laatste wil mogelijk gewoon buitenshuis werken. Waarom worden trouwens alleen de mantelzorgers van mensen met Alzheimer genoemd? Ouders van ernstig meervoudig gehandicapte kinderen, kinderen of partner met GGZ problemen, kinderen van verslaafde ouders, enz… zou u dan ook moeten betalen. Maar nogmaals: mantelzorg is onbetaald, tegen wil en dank, iets waar je in rolt en niet voor kiest. Het is erg belangrijk om dat uit elkaar te houden.
    Wat is eigenlijk uw reden om betaalde mantelzorg te benoemen in uw enquête?

  2. Lees alle reacties
  3. deze vraag is niet met ja of nee te beantwoorden. het is een vraagstuk waarbij veel aspecten een rol spelen; zoals wel of niet een netwerk aanwezig, wel of niet goed geïnformeerd, wel of niet thuiszorg dan wel dagopvang, en ga zo maar door.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.