Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RdGG bereidt heupoperaties voor met 3D-technologie

Mark van Dorresteijn
De afdeling orthopedie van de Reinier de Graaf Groep in Delft gaat als eerste kliniek ter wereld gebruikmaken van driedimensionale bewegingssimulaties bij de voorbereiding van heupoperaties. De nieuwe techniek is vandaag in gebruik genomen.
RdGG bereidt heupoperaties voor met 3D-technologie

Met de innovatieve simulaties kan de arts beter zien waarom een patiënt pijn heeft en hoe hij deze klacht kan verhelpen. De unieke 3D-technologie is ontwikkeld door Clinical Graphics, een spin-off bedrijf van de TU Delft en het Leids UMC.

Bewegende 3D-beelden

Orthopedisch chirurg Rolf Bloem is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden: ‘Met de bewegende 3D-beelden kan je goed zien of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht. Je weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie. Bijkomend voordeel is dat door de bewegende beelden patiënten ook goed begrijpen wat er met hun heup aan de hand is en wat een operatie voor hen kan betekenen.’

Pijnklachten en bewegingsproblemen

Gemiddeld 6,5 procent van de bevolking heeft pijnklachten en bewegingsproblemen in de heup. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende vorm van de heup. Met alleen een röntgenfoto of een scan is het voor de orthopedisch chirurg soms moeilijk in te schatten of dit werkelijk het geval is. De nieuwe 3D-techniek van Clinical Graphics brengt hier verandering in. Door een scan om te zetten in bewegend driedimensionaal beeld wordt duidelijk hoe het gewricht functioneert. Is er een bewegingsprobleem te zien, dan toont de computer ook wat de chirurg precies moet doen om het probleem te verhelpen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Video

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.