Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Rechter: CIZ mag indicatie niet puur op zzp baseren

Indicaties voor zorg kunnen niet gemaakt worden puur op basis van vaststaande profielen zoals zorgzwaartepakketten (zzp's). Dat oordeelde de rechter in Den Bosch op 11 november in een zaak van een klant tegen het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Brancheorganisatie ActiZ en cliëntenorganisatie LOC zijn verheugd over deze uitspraak.
Rechter: CIZ mag indicatie niet puur op zzp baseren

Het CIZ mag zich bij het indiceren niet puur en alleen baseren op een bepaalde zzp, omdat zzp’s niet altijd aansluiten bij de daadwerkelijke zorgbehoefte van cliënten. Dat oordeelt de rechter in een zaak van een vrouw met dementie. De vrouw werd geïndiceerd op zzp 5. Het aantal uren zorg dat bij zzp 5 hoort, was volgens de vrouw en haar zorginstelling BrabantZorg niet voldoende om haar goed te verzorgen. Maar volgens het CIZ paste die vrouw het beste bij het cliëntprofiel van zzp 5. De cliënt bracht, met steun van BrabantZorg, de zaak voor de rechter. Deze stelde onlangs de cliënt in het gelijk.

Individuele zorgvraag

Volgens ActiZ en het LOC onderschrijft de rechter met deze uitspraak dat de individuele zorgvraag en -behoefte van de cliënt het uitgangspunt moeten zijn voor de zorgindicatie. Indicaties voor zorg moeten niet uitsluitend op basis van een vaststaand profiel worden gemaakt, zo oordeelde de rechter. ActiZ en cliëntenorganisatie LOC zijn blij met dit vonnis. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Instelling beïnvloedt zzp’s cliënten

Grote problemen bij inkoop zzp’s

CIZ wil indicatiestelling versnellen

CIZ: ‘Zelf online AWBZ-zorg aanvragen succes’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Ik ben blij de lezen dat een familie dit bij de rechter heeft aangekaart. Mensen via de telefoon in een clientprofiel “stoppen”is mij al langer een doorn in het oog. Maar het CIZ bedenkt geen regels. Zij voeren de regels/wetten uit die de overheid bedenkt. De sector vreemde indicaties is ook een mooi voorbeeld van bezuinigen.
  U heeft als klant recht op lg 4 indicatie gelet op uw problematiek met veel dagbesteding, dat er geen organisaties zijn om deze zorg te kunnen leveren en omgezet moeten worden in een ZZP en dat daarmee de zorg veel minder is, dat is dan niet anders mensen hebben er wel recht op, is de uitspraak.

 2. Lees alle reacties
 3. Zal dit het begin van het einde zijn betreffende de Zorg Zwaarte Pakketten?
  Hiermee wordt duidelijk dat dit systeem niet echt werkt.
  Bepaalde zaken zoals: “Activiteiten begeleiding en algemeen toezicht bij dementerenden”vallen hier niet onder. Daardoor verschaald de zorg en komen wij van de ene in het andere misstand. Het roer moet echt om!

 4. Onze objectieve, onafhankelijke rechterlijke macht oordeelt dat het objectieve, onafhankelijke CIZ niet objectief en onafhankelijk genoeg is. Ik stel voor dat we een objectief onafhankelijk toetsingsorgaan voor indicaties instellen (TIZ). En natuurlijk een toetsingsorgaan voor rechterlijke uitspraken in de zorg (TRUZ). En voor de coördinatie over het TIZ en de TRUZ stellen we dan een objectieve, onafhankelijke commissie in. Ik denk dat we het dan hebben opgelost.

 5. Er zijn verschillende zzp modellen, en de meeste dementerenden krijgen te weinig zorg in 5 en een andere module past niet want dan moeten ze ook weer psychiatrisch zijn en dat zijn ze dan weer niet dus vallen ze tussen de wal en het schip en krijgen te weinig zorg volgens deze methode, dus is deze manier van indiceren is niet goed slecht voor de zorg, Je hebt dan voor de betere zorg ook niet voldoende uren dus kom je in de knel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.