Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter dwingt Oss tot hoog uurtarief huishoudelijke hulp

De rechtbank van Den Bosch heeft een bezwaar over de huishoudelijke hulp tegen de gemeente Oss gegrond verklaard. De gemeente moet meer uren huishoudelijke hulp tegen een hoger uurtarief vergoeden voor een inwoner met een persoonsgebonden budget (pgb), zo meldt Binnenlands Bestuur.
Rechter dwingt Oss tot hoog uurtarief huishoudelijke hulp

De gemeente Oss moet meer uren huishoudelijke hulp tegen een hoger uurtarief vergoeden voor een inwoner met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat heeft de meervoudige kamer van de Bossche rechtbank bepaald. De gemeente – die eerder stelde naar de Centrale Raad van Beroep (CRvB) te stappen als de rechter Oss zou terugfluiten – beraadt zich over het vervolg.

Vakblad Binnenlands Bestuur meldt dat volgens de rechter met het bedrag dat de gemeente Oss beschikbaar stelt aan pgb-houders, onvoldoende hulp kan worden ingekocht. De gemeente compenseert daarmee haar inwoonster onvoldoende. Het besluit van de gemeente Oss is vernietigd. Oss moet met terugwerkende kracht meer geld neertellen, zodat de pgb-houdster alsnog vier uur hulp per week kan inkopen. Op basis van het nu vernietigde besluit kon de inwoner drie tot 3,5 uur hulp per week inkopen.

Uurtje factuurtje

In Oss worden indicaties huishoudelijke hulp niet meer vertaald in aantal uren hulp, maar in aandachtsgebieden; bijvoorbeeld zwaar of licht huishoudelijk werk, wasverzorging, et cetera. Inwoners die voor zorg in natura kiezen, maken op basis van de indicatie afspraken met de gecontracteerde zorgverleners over wat er wanneer wordt schoongemaakt. De zorgverlener moet zorgdragen voor een ‘leefbare’ woning. Pgb-houders krijgen een (vast) bedrag, afgeleid van de zorg in natura. Het nieuwe beleid betekent in de praktijk dat er bij mensen met zorg in natura minder uren wordt gepoetst en dat pgb-houders behoorlijk wat van hun ‘oude’ budget hebben moeten inleveren.

Bezwaar

In Oss zijn 135 bezwaarschriften ingediend (op 2.300 beschikkingen) tegen versobering van de huishoudelijke hulp; het gros van mensen die zorg in natura krijgen. Acht van de bezwaarmakende pgb-houders hebben bij de bestuursrechter aangeklopt, nadat het college tegen het advies van de commissie bezwaarschriften contrair was gegaan. De (enkelvoudige) rechter heeft zich over zeven zaken gebogen. De zaak van dit artikel (de achtste )is door de meervoudige kamer behandeld. Over de andere zeven zaken heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.