Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechter: Overheid mag Orbis steunen

Mark van Dorresteijn
De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen verlenen geen verboden staatssteun aan Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard door borg te staan voor tien miljoen euro. Dat bepaalde de rechter in Maastricht maandag.
Rechter: Overheid mag Orbis steunen

De rechtszaak was aangespannen door het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Het ziekenhuis kwam in het geweer tegen de garantstelling uit vrees voor concurrentienadeel.

Marktconforme vergoeding

De rechter kwam tot de conclusie dat Orbis volgens Europese regels geen onderneming in financiële moeilijkheden is. Bovendien betaalt het ziekenhuis in Sittard met 6,5 procent een marktconforme vergoeding voor de borgstelling. De rechter concludeerde dat niet vaststaat dat de waarborgen staatssteun vormen die bij de Europese Commissie had moeten worden aangemeld. Het verzoek van azM om opschorting van de overeenkomst wees de rechter daarom af.

Reactie azM

Volgens het azM betekent het vonnis “dat zorginstellingen in Nederland vrij ruime mogelijkheden hebben om financiële steun te ontvangen van lokale overheden, daar waar de centrale overheid geen steun meer wenst te geven.”

Geldproblemen Orbis

Orbis raakte een jaar geleden in geldproblemen door de bouw van een nieuw ziekenhuis. Een reorganisatie en het ontslag van vijfhonderd personeelsleden zijn daarom nodig, maar geld voor een sociaal plan is er niet. De bank is bereid de benodigde vijftien miljoen euro te lenen als er iemand garant staat. De provincie en gemeente gaan akkoord met een borgstelling voor samen tien miljoen euro. “(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Orbis overdreef bewust financiële nood

Financiering sociaal plan Orbis rond

Ziekenhuis Maastricht spant kort geding aan tegen provincie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.