Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter: ‘TSN moet salarisverlaging terugdraaien’

Thuiszorgorganisatie TSN uit Almelo heeft onterecht de salarissen van zijn thuiszorgmedewerkers verlaagd. Tot dat oordeel komt de kantonrechter in Almelo in een zevental kort gedingen, aangespannen door een groep getroffen medewerkers. De kantonrechter veroordeelt TSN om de medewerkers per direct en met terugwerkende kracht weer het salaris te betalen waar zij volgens hun contract recht op hebben.
Rechter: ‘TSN moet salarisverlaging terugdraaien’
Foto: iStock

TSN is de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, met zo’n 13.000 medewerkers. In april van dit jaar stuurde het bedrijf een brief naar een grote groep thuiszorgmedewerkers. In de brief deelde het bedrijf mee dat het salaris van deze medewerkers naar beneden zou worden aangepast.

Cao TSN

Volgens TSN was de aanpassing nodig omdat het bedrijf in zwaar weer verkeert. De tarieven die gemeenten betalen voor thuishulp zijn de afgelopen jaren steeds verder gedaald. Ook zijn veel thuiszorgmedewerkers volgens het bedrijf in een te hoge functie ingeschaald, die niet past bij de werkzaamheden die zij in werkelijkheid uitvoeren. Volgens de CAO zou TSN daarom het salaris moeten aanpassen aan de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden.

Salaris

De kantonrechter oordeelt dat TSN niet het recht heeft om de salarissen eenzijdig te verlagen zonder eerst de in de CAO voorgeschreven herwaarderingsprocedure te volgen. TSN heeft weliswaar voldoende duidelijk gemaakt dat zij te maken heeft met grote verliezen. Het voortbestaan van het bedrijf is daardoor in gevaar. Maar dat probleem mag naar het oordeel van de kantonrechter niet afgewenteld worden op de thuishulpen. Het gaat om een groep medewerkers die al relatief weinig verdient. Een lager salaris zou hen dan in financiële problemen kunnen brengen en heeft ook gevolgen voor bijvoorbeeld hun pensioen en eventuele uitkeringen.

Functieomschrijving

TSN heeft daarnaast niet aangetoond dat de medewerkers in de verkeerde salarisschaal zijn ingedeeld. Dat de medewerkers in een aantal gevallen ander werk doen dan in hun functieomschrijving staat, is een keuze van TSN. De gevolgen daarvan komen dan ook voor rekening en risico van het bedrijf. Het betekent niet dat de medewerkers geen recht meer hebben op het overeengekomen salaris.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.